Читај ми!

Млечни пут окружује диск у коме се крије материја од које настају звезде

Наш Млечни пут окружује „густи диск“ у коме се скрива материја која је мистериозно нестала из наше галаксије, откривају астрономи.

Галаксија је обавијена прстеном врелих гасова који се непрестано допуњује како се звезде рађају и умиру, кажу научници. Унутар тог диска се можда налази та основна материја која недостаје још од настанка свемира, претпостављају истраживачи.

Нова открића заснивају се на подацима које је забележио „Халосат“, мини-сателит чију је израду финансирало Насино Одељење за астрофизику, а изградио Универзитет у Ајови. Открића која је забележио овај сателит, објављена су у часопису Нејчр астрономи, преноси Индепендент.

Овај врели диск назива се „циркуларгалактички медијум“ – ЦГМ и учествовао је у настанку Млечног путе пре око 10 милијарди година. Истраживачи су изградили свемирску летелицу која би трагала за икс-зрацима које емитује ЦГМ, у намери да боље проуче његово понашање и облик.

Све галаксије имају свој ЦГМ, а разумевање њиховог деловања кључно је за објашњење не само како су галаксије настале већ и како би могле постати прометна мешавина звезда, планета и других објеката у којима данас живимо.

„Тамо где се у Млечном путу снажније формирају звезде, долази до веће емисије икс-зрака из циркугалактичког медија“, објашњава професор Филип Карет, са Одељења за физику и астрономију Универзитета у Ајови који руководи овом студијом.

„То нам сугерише да је циркугалактички медијум повезан са настанком звезда и вероватно је гас који је раније ушао у Млечни пут, помогао у стварању нових звезда, и потом се рециклира у циркугалактички медијум“, додаје професор.

Главни циљ „Халосата“ је била потрага за барионском материјом (тип композитне субатомске честице која садржи непаран број валентних кваркова), атомским остацима за које се верује да недостају откако је свемир настао пре скоро 14 милијарди година. Истраживачи мисле да би се материја могла скривати у ЦГМ-у и да би ово испитивање могло помоћи да пронађу ту давно изгубљену материју.

Да би одговорили на то питање, истраживачи су покушали да створе слику о природи самог ЦГМ-а. Уз помоћ мини-сателита желели су да установе да ли је диск велик и проширен, можда много пута већи од масе наше галаксије – и у том случају би било довољно атома да укључи недостајућу барионску материју. Но, уколико је танак и проређен, сачињен од рециклираног материјала, онда вероватно није место где се налази изгубљена материја.

Ново истраживање, ипак, још не даје довољно елемената за закључивање.

Научници су успели да докажу да постоји део ЦГМ-а велике густине, али и даље нису у могућности да истраже пригушени део диска. Али подаци су показали да је диск био неочекивано набијен, са изразито густим регијама у којима настају звезде и материјал се креће напред-назад између ЦГМ-а и галаксије.

„Чини се као да Млечни пут и друге галаксије нису затворени системи“, напомиње професор Карет. „Они заправо комуницирају, бацају материјал на ЦГМ и враћају га у галаксије“.

Астрономи ипак верују да су на путу да разумеју ове процесе.

„Ти нестали бариони требало би да буду ту негде. Они су у дисковима који окружују галаксије, попут нашег Млечног пута или су у нитима које се протежу између галаксија“, каже руководилац овог истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво