Позив за иновативна решења за смањење загађења и бољи квалитет ваздуха у Србији

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Светском здравственом организацијом (СЗО), позвао је иноваторе да предложе идеје за смањење загађености ваздуха.

То би биле идеје о новим начинима производње или набавке иновативних производа, технолошким решењима и "новим ланцима вредности" у пет категорија.

Траже се иновације које могу да допринети да се смање емисије загађујућих материја и повећа ефикасност и функционалност индивидуалних ложишта, да се унапреди праћење и обрада података о квалитету ваздуха, уз помоћ нових уређаја, софтвера или метода.

Траже се и иновације да на ефикасан начин омогуће пречишћавање ваздуха уз помоћ иновативних уређаја или да смање загађење ваздуха у секторима саобраћаја, пољопривреде, индустрије и комуналних делатности, било помоћу опреме или унапређењем процеса или иновације које могу да смање утицај загадјења ваздуха на децу.

За прве четири категорије могу да конкуришу правна лица, док је за пету позив отворен и за индивидуалне пријаве.

У петој категорији, пријаве морају бити усклађене са принципима дигиталног развоја које је усвојио УНИЦЕФ, укључујући принципе отвореног кода. Та категорија посебно је намењена младима, студентима и приватном сектору.

Аутори најиновативнијих решења могу да очекују награду за иновацију, за посебно добро промишљену и зрелу пројектну идеју, техничку помоћ за развијање добре идеје и проналажење финансирања, капитално суфинансирање, за изузетно добро осмишљене и припремљене идеје.

Уз подршку СЗО и УНИЦЕФ-а, УНДП ће дати смернице и помоћ за даљи развој одабраних предлога и промовисаће резултате пројеката као примере добре праксе.

За рану пријаву рок је 20. октобар ове године, а за другу фазу 20. новембар, навео је УНДП.

По извештају СЗО из 2019. године, у 11 градова обухваћених студијом у Србији, скоро 3.600 преурањених смрти сваке године може се приписати излагању финим суспендованим честицама, које су мање од 2.5 микрона (ПМ2.5), наведено је у саопштењу.

Мерења параметара квалитета ваздуха показују да нивои загађења у општинама и градовима широм Србије премашују вредности СЗО смерница.

Са друге стране, истраживања указују да смањење загађења ваздуха доноси мерљиве користи по здравље.

Побољшање квалитета ваздуха и смањење концентрације ПМ2.5 може директно утицати на смањење смртности и обољења изазваних аерозагађењем.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво