Tемељи модерне електронске музике

Мало ко би помислио да су темељи модерне електронске музике постављени двадесетих година прошлог века у Русији. Физичар и проналазач Лав Сергејевич Термен, познатији као Леон Теремин, створио је један од првих електронских музичких инструмената који се свира без додира. Првобитно је назван етерфон, а касније ће , по свом проналазачу постати познат под називом теремин.

Леон Теремин - проналазач најпознатији по инструменту који се свира "у ваздуху". Међутим, мање је познато да је овај "руски Томас Едисон" велики део свог живота и рада посветио шпијунажи. Нјегова парадоксална животна прича водила га је од привилегованих кругова Кремља преко високог америчког друштва до гулага и назад.

Промоција новог инструмента теремина - који је већ био хит у Русији и Европи - у Њујорку, у време депресије, била је заправо параван јер је Теремин Русима преносио податке о америчкој индустријској технологији. Десет година касније, у време Стаљинових чистки, Теремин се враћа у Русију под неразјашњеним околностима. Бива оптужен за издају и осуђен на осам година робије. Скоро три деценије се веровало да није жив. Међутим, уместо у логору, казну је служио радећи у тајној лабораторији "шарашка". Један од његових чувених уређаја била је и бубица за прислушкивање - тзв. "ствар". Налазила се у кабинету америчког амбасадора у Москви током Хладног рата, а откривена је тек 1952. године. Сматра се претечом модерне радио фреквенцијске идентификације, односно РФИД технологије.

Раних шездесетих, Теремин је коначно ослобођен оптужби. Ипак, од изласка из шарашке 1947. године, радио је за КГБ све до 1966. Након тога, нови живот почиње на Московском конзерваторијуму, где спроводи експерименте са електронским инструментима. Међутим не задуго. Након што је Њујорк тајмс објавио текст о његовом животу, уз опис теремина као "јецајућег виолончела, изгубљеног у магли, које не уме да пронађе пут до куће", затварају му лабораторију са образложењем да електрицитет није добра музика - екетрицитет служи за погубљења електричном струјом. Ипак, седамдесетих година Теремин ће на Московском Универзитету предавати физику, односно акустику.

Након 51. године проведене у Совјетском Савезу, Леон Теремин, почео је да путује крајем осамдесетих, посетивши прво Француску, потом и Америку. Умро је у Москви 1993. године.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво