Биљни фосил стар 65 милиона година пронађен на југу Турске

Два биљна фосила пронађена су на стенама старим 3.000 година у Националном парку Бејдаглари у турској провинцији Анталија, а за један се верује да је стар 65 милиона година, док други даје доказ геолошког настанка литица у области светски познатог водопада Дуден.

Геолог Ердал Косун са Универзитета Анталија наводи да су оба биљна фосила пронађена током геолошких истраживања која су вршена ради добијања података о процесу настанка и формирања земљиног омотача.

„Баш као што лекари праве кардиограме и са њих читају наше здравствено стање, тако смо и ми читали прлошлост из ових геолошких материјала“, објашњава професор Косун и наглашава да фосили пружају информације о окружењу из кога биљке потичу.

„Испоставило се да биљке потичу из мочварног окружења богатог органским материјама. А из боје и садржаја стене сазнајемо да је то седимент који припада мочвари“, додаје професор.

С обзиром на то да је фосил пронађен у карбонатима из периода мезозоика, Косун претпоставља да је фосил био део седиментне стене пре 60 до 65 милиона година.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво