Српска апликација одржава културу живом у доба короне

Колика је стварна потреба за културним садржајем показало се током ванредног стања проглашеног због пандемије корона вируса. Осим конзумирања културних садржаја, публика има и потребу да о њима буде на време обавештена.

Како да вести из света културе буду на дохват руке, осмислило је двоје младих ентузијаста. Миљана Милетић и Никола Спасић, оснивачи портала „Културни кишобран", креирали су апликацију која корисницима Андроид мобилних телефона омогућава да буду у току са културним дешавањима.

Идеја да кроз апликацију извештаји о култури на најбржи начин стигну до читалаца јавила се пре неколико месеци, али су још већу мотивацију да је креирају, како кажу, добили током изолације.

„Када је проглашено ванредно стање и када смо сви били затворени у својим домовима, приметили смо да култура није занемарена. Култура се пребацила на дигиталне платформе, а ми смо и даље имали о чему да извештавамо на нашем порталу“, објашњава Миљана.

Никола додаје да су схватили да је потребно приближити културу што већем броју људи, као и да је то најбоље учинити помоћу мобилног телефона који се данас налази у свачијем џепу.

„Очекивања нису била мала, али, опет, позитивно нас је изненадило што је више од 300 људи преузело апликацију за мање од недељу дана. То је уједно и показатељ за нас да се на крају труд, рад и истрајност исплате“, каже Никола.

Ово је његова прва апликација. Са Миљаном је започео мисију ширења културе у октобру прошле године када су, заједничким снагама „Културни кишобран“ од једног малог студентског блога претворили у портал.

„Културни кишобран је портал о култури који је настао у жељи да се промовишу култура и културни догађаји у Србији и региону. Схватили смо да желимо да будемо и платформа за младе и неафирмисане, али и остварене уметнике, песнике, музичаре, глумце, сликаре и све оне који на неки начин доприносе очувању културе“, каже Миљана.

И тако су стигли до читалаца, али и до неких младих и неафирмисаних креативаца који желе да о култури пишу.

„Испрва смо само хтели да окупимо неколико сарадника који би писали за сајт. Испоставило се да смо оформили један сјајан тим младих који својом енергијом и идејама заиста доприносе нашем порталу. То су Кристина Вуковић, Вања Павићевић, Драгана Илић, Ивана Динић, Јана Вујачић, Страхиња Грозданић и Зорана Милосављевић“, наводи Миљана.

Зато ћете осим занимљивих текстова, помоћу ове апликације открити нова лица на уметничкој и културној сцени, али и пронаћи вести из свих сегмената културе, на једном месту, уз само један клик. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво