Одлаже се увођење 5Г мреже у Србији

Глобална криза изавана пандемијом вируса корона учинила је оно што је до пре само пола године изгледало немогуће – зауставила је процес увођења мобилне мреже пете генарције – 5Г, широм света. Такав сценарио није заобишао ни Србију. Док један део грађана поздравља одлагање увођења нове технологије, мобилни оператори у нашој земљи сабирају губитке.

Након што смо међу првим земљама у региону пустили у рад 5Г базну станицу у септембру 2019, било је готово изесно да ће до септембра ове године Србија имати и 5Г мрежу спремну за комерцијалну употребу за одређени број корисника. Ипак, аукција за доделу фрекфенцијског спректра 5Г мреже операторима, планирана за крај јула, због пандемије вируса корона, вероватно ће бити одржана у првој половини 2021. године, кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Помоћница министра Ирини Рељин за Тањуг је рекла да се мобилни оператори већ обраћају Министарству, захтевајући да се обави продаја спектра за нове сервисе. "Да би одржали квалитет мобилних услуга, операторима је потребно још спектра, па је логично да се уводи нова технологија", објаснила је она. Рељин је навела да је Јапан увелико превазишао 5Г мрежу која је код њих у широкој употреби и направио стратегију за увођење 6Г. "До краја 2030. та земља ће имати 6Г на целој својој територији", додаје Рељин.

Пошто је Србија у овом тренутку далеко и од 5Г мреже, тешко да се можемо угледати на Јапан, али пуно можемо научити из комшилука - од Словеније. Телеком Словеније успоставио је прву националну комерцијалну мобилну мрежу пете генерације на постојећим базним станицама и у постојећем фреквенцијском спектру од 2 600 мегахерца, коју користи и за мрежу четврте мобилне генерације. Покривеност коју мрежа пружа на почетку ће бити око 25 одсто, а очекује се да ће премашити 33 одсто до краја године, преноси словеначко "Дело".

Укупна улагања у ИТ индустрију су ове године осетно мања и износе око 3.5 трилиона долара, процењује "Гартнер", глобална истраживачка и саветодавна компанија која пружа информације о ИТ сектору. И поред тога, 21,3 одсто укупног улагања завршиће у развијању 5Г мреже. То је знатно повећање у односу на прошлу годину, када је у 5Г инфраструктуру уложено 10,4 одсто укупних улагања у том сегменту. Очекује се да ће Кина највише инвестирати, првенствено због огромних инвестиција "Хуавеја" у комуникациону технологију.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво