Обележавају се Теслин јубилеј и Дан науке

Јубиларни десети по реду Дан Николе Тесле данас се обележава у канадском граду Нијагари, на 164. годишњицу Теслиног рођења.

Како је саопштио организатор, Српска школа "Никола Тесла", програм је прилагођен вежећим здравственим мерама.

На Тргу Николе Тесле поред Нијагариних водопада код споменика нашем научнику у 17 часова биће положено цвеће уз присуство највише 10 људи уз дистанцу од два метра. 

Дану Николе Тесле у Нијагари присуствоваће генерални конзул Србије у Торонту Василије Петковић, представници Националног парка Нијагара и Немања Јевремовић оснивач Теслиног техничког музеја у Канади.

Много скромније него што је раније планирано биће обележена и деценија постојања Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари.

Из ове школе подсећају на велики успех српске заједнице у том делу Канаде.

Крајем прошле године у Нијагари поред самих водопада именован је Трг Николе Тесле.

Најављују да ће заједно са канадским Теслиним техничким музејом наставити са акцијом да се стара електрична централа у овом граду преуреди у Музеј Николе Тесле.

Централа је саграђена 1905. године по патентима овога научника.

Неки од изворних генератора су још у функцији.

Дан науке уз виртуелну научну правионицу

Овогодишњи Дан науке, 10. јул, обележева се у Србији у складу са мерама борбе против ширења коронавируса, кроз програм уживо на Инстаграм профилу Центра за промоцију науке, а биће представљена и нова, млада лица науке, најавили су из Центра за промоцију науке.

Данас од 18 до 19 часова на Инстаграм профилу Центра за промоцију науке биће организована Виртуелна научна правионица кроз коју се комбинује уметност, науку и стварање.

Овај пут, приче о науци причају се сенкама, а научни демонстратори и демонстраторке показаће како се на необичан начин и уз маштовиту употребу свакодневних предмета који нас окружују може представити оно што нас највише одушевљава у науци. 

Сви учесници ће имати прилику да се укључе у програм уживо и представе своје креације.

Приче наших Лица науке биће приказане и кроз поставку у излогу Микрогалерије Центра за промоцију науке, у Улици краља Петра 46.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво