Терапија епилепсије музиком

Епилепсију су имале многе познате личности од Сократа, Александра Великог, Наполеона, Бетовена, Достојевског, Гершвина, Лењина до савремених легенди, попут Принца.

Епилепсија је неуролошки поремећај који настаје услед спровођења неадекватних сигнала (импулса) из нервних ћелија мозга (неурона). То доводи до неуобичајених сензација, емоција и понашања који се могу јавити у склопу скупа симптома који се зове епилептички напад.

Постоје два основна типа епилептичких напада: фокални и генерализовани. Код фокалних напада особа може осећати необичне мирисе или се понашати неадекватно, док се генерализовани напади манифестују типичним епилептичким нападом у виду губитка свести и појаве мишићних спазама. 

Епилепсија може настати у склопу одређених обољења и оштећења мозга, као што су тумор мозга, мождани удар (шлог), Алцхајмерова болест, а можe бити и последица повреде мозга, пренаталне инфекције или тровања.

Сматра се да постоји око четрдесет ​​различитих типова епилепсије који се не манифестују класичним епилептичким нападом. Неке од не реагују на конвенционалну терапију лековима, или она није довољно ефикасна за тај облик, док у другим случајевима терапија јесте делотворна али може имати нежељене ефекте.

Тако да поред конвенционалног приступа лечењу постоје и друге терапије, попут Томатисове методе која стимулише цео нервни систем музиком и звуковима.

Познато је да класична музика повећава активност мозга више него друге врсте музике и да слушање одабраних композиција може подстаћи побољшање у обављању одређених врста менталних задатака познатих као просторно - временско резоновање.

Музичка терапија стимулише мозак на специфичан начин, што може довести до бољих веза, ефикаснијег функционисања неуротрансмитера и смиренијег и координиранијег укупног функционисања и интеграције мозга. Научне студије су потврдиле да музичке терапије смањују или елиминишу епилептичку активност, а примећена су и побољшања у памћењу, будности, концентрацији, координацији, поверењу и општем функционисању.

Уређај назван електронско ухо повезан је са слушалицама које је дизајнирао доктор Алфред Томатис, а које преносе музику вежбајући мишиће у уху.

Слушање филтриране музике кроз слушалице показало се да обнавља рад мозга, а клинички је доказано да смањује стрес и депресију, истовремено повећавајући способност концентрације.

Додатно, показало се да у већини случајева епилепсије, примена ове терапије брзо доводи до промене клиничке слике, напади постају мање насилни, ређи и особа се брже опоравља.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво