Хабл снимио галаксију која лепрша као крила слепог миша

Свемирски телескоп Хабл завирио је дубоко у свемир и открио галаксију која изгледа као крила огромног слепог миша. Астрономима је и даље непознаница зашто ова галаксија „лепрша“.

Ова спектакуларна свемирска представа одвија се у огромном облаку гаса и прашине удаљеном 1.400 светлосних година од нас. Крила „слепог миша“ круже око младе звезде назване ХБЦ 672.

Хабл је фотографисао галаксију која је добила надимак „Сенка слепог миша“, још 2018. године, али је ова појава постала још импресивнија када су откривени и необични лепришави покрети.

„Сенка се креће. Лепрша попут крила птице!“, каже астроном Клаус Понтопидан са Института за свемирски телескоп, који је водећи аутор нове студије.

Научници верују да је диск отприлике седластог облика, са два врха и две путање. Планета за коју се верује да изазива овај феномен има орбиту која орбитира по тој равни, што објашњава треперење „крила“.

Понтопидан и његове колеге посматрали су ову сенку кроз неколико филтера 13 месеци. Када су саставили старе и нове фотографије, уочили су да се сенка померила.

„Имамо звезду коју окружује диск који није раван попут Сатурнових прстенова, већ је више закривљен. То значи да повремено блокира светлост звезде и ствара сенку“, објашњава Понтопидан.

Сенка је 200 пута већа од пречника нашег Сунчевог система тако да је светлости потребно неко време да прође кроз њу, односно, треба јој око 45 дана да се пробије од звезде до доње ивице сенке.

Астрономи су израчунали и да је планети која орбитира по путањи диска потребно најмање 180 дана да обиђе око своје звезде и да се изгледа налази на приближно истој удаљености од ње као и Земља од Сунца.

Међутим, постоји могућност да није у питању планета, већ мања звезда која кружи око ХБЦ 672, но Пантопидан и његове колеге сматрају да је то мало вероватно, јер за сада не постоје одокази о бинарном пријатељу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво