Незасити апетит једне од највећих црних рупа у универзуму – „поједе“ једно Сунце дневно

Једна од највећих црних рупа у универзуму чини се да има апетит који иде уз њену величину. Нова мерења утврдила су да је њена маса невероватних 34 милијарде пута већа од масе Сунца, а дневно прогута масе еквивалента наше звезде.

То је чини једном од најбрже растућих црних рупа у универзуму, а њена маса је сврстава у посебну категорију ултрамасивних црних рупа.

Поређења ради, црна рупа у средини Млечног пута 8.000 пута мање масе од ње.

„Уколико би црна рупа у Млечном путу желела да нарасте толико, морала би да прогута две трећине звезда у нашој галаксији“, објашњава астроном Кристофер Онкен из Националног универзитета Аустралије.

Откриће свемирског бехемота први пут је објављено 2018. године. Црна рупа напаја џиновски квазар (извор електромагнетног зрачења) у средини галаксије "J2157".

У време када је откривена, астрономи су проценили њену масу на око 20 милијарди Сунаца, а количину материјала коју прогута на пола Сунца дневно.

Нова мерења показала су да је њен Шварцшилд радиус – радиус њеног хоризонта догађаја – 670 астрономских јединица (која је јединица раздаљине Земље од Месеца).

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво