Угашена најстарија француска нуклеарна централа

Најстарија нуклеарна електрана у Француској је затворена после четири деценије рада и дугогодишње кампање антинуклеарних активиста.

Затварање нуклеарке Фесенхајм, близу границе с Немачком, део је плана председника Емануела Макрона за смањење зависности од нуклеарне енергије и коришћење обновљивих извора енергије.

Нуклеарна електрана је јуче престала да ради, а процес уклањања горива из реактора требало би да буде завршен до 2023. Њено комплетно демонтирање се не очекује пре 2040. године, пренео је портал ЕУ Обсервер.

После нуклеарне катастрофе у Фукушими 2011, тадашњи председник Француске Франсоа Оланд обећао је да ће затворити Фесенхајм, због притужби немачке и швајцарске владе на безбедност тог постројења.

Председник Емануел Макрон је 2017. коначно одобрио затварање централе која је прикључена на мрежу 1977. године.

Француско друштво за нуклеарну енергију сматра да ће затварања најстарије француске нуклеарне центраче значити већу производњу енергије из фосилних горива и повећање емисије штетних гасова за око 10 милиона тона угљен-диоксида годишње.

Француска намерава да смањи емисије у енергетском сектору затварањем последње четири електране на угаљ до 2024. и инвестирањем у обновљиве изворе енергије. У Француској ће после затварања Фесенхајма остати 56 реактора са водом под притиском у 18 нуклеарних електрана.

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво