Неуобичајено блештава звезда нестала без трага

Звезда која се налази у патуљастој галаксији Кинман нестала је из видика астронома и више не могу да је детектују, што није баш уобичајено за толико велике објекте.

Масивна и изузетно светла плава звезда постојала је током посматрања галаксије 2011. године, али од 2019. није више ту, наводи се у истраживању објављеном у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Аутори студије предлажу два могућа објашњења: или је звезда искусила драстичан пад у блиставости и сада је поглед на њу покрио неки облак прашине или се претворила у црну рупу без супернове.

Уколико је ово други, то би представљао тек други забележени случај неуспеле супернове.

Патуљаста галаксија Кинман налази се на удаљености од око 75 милиона светлосних година, па астрономи не могу тачно да оцене положај појединачних звезда због огромне удаљености.

Међутим, поменута звезда је типа ЛБВ (Luminous Blue Variable), два и по пута је светлија од Сунца и може да се детектује и на екстремним удаљеностима. ЛБВ звезде су масивне и веома непредвидљиве звезде пред крај својих живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво