Нигерија тражи отказивање аукције светих статуа у Кристису

Нигеријска комисија за музеје и споменике тражи отказивање данашње аукције светих статуа из те земље у аукцијској кући „Кристис“ у Паризу, тврдећи да су оне украдене.

„Кристис" је, међутим, саопштио да су статуе набављане легално и да ће аукција бити одржана. Последњих година француски судови су упорно пресуђивали у корист аукцијских кућа чије су јавне подаје светих предмета, попут племенских маски Хопи, оспоравале групе за заштиту културног наслеђа и представници племена.

Научник са универзитета Принстон, Чика Океке-Агулу је заједно са нигеријском комисијом раније овог месеца алармирао јавност да су објекти који ће се данас наћи на аукцији опљачкани током Нигеријског грађанског рата крајем шездесетих година.

Из Кристиса су нигеријској комисији одговорили почетком месеца да ће се наставити са продајом.

Океке-Агулу, који је припадник племена Игбо, тврди да су статуе „насилничким чином“ отете из његове родне држава Анамбра и да не би требало да се нађу на аукцији.

Онлајн петицију којом се тражи отказивање аукције, потписало је више од 2.000 људи.

„Док се свет буди и схвата реалност системске расне неправде и неједнакости, захваљујући покрету ‘Животи црнаца су важни', не смемо да заборавимо да су црна култура, идентитет и посебно уметност неправедно присвојени“, наводи се у петицији.

Тврди се да су између 1967. и 1970. године, док је у Нигерији беснео грађански рат у коме је страдало више од три милиона цивила, познати европски ловци на благо у Биафри „организовали лов на културно наслеђе“.

У изјави коју су из „Кристиса“ дали за АП стоји да су „Ови предмети легално пордати, да су јавно излагани и да су били предмет трговине претходних деценија пре но што је 'Кристис' постао њихов власник“.

Из аукцијске куће тврде да су препознали „веома осетљиву и сложену расправу око културног наслеђа“, али да би оваква јавна продаја требало, у ствари, да заустави процват црног тржишта културним националним благом.

Париз иначе има дугу историју прикупљања и продаје племенских артефаката набављених током колонијалног присуства у Африци и захваљујући покрету париске групе из шездесетих година „Индијанист“ која је славила аутохтону племенску културу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво