Рођендан Меланије Бугариновић

Меланија Бугариновић (1903-1986) је 40 година суверено владала оперским сценама широм Европе. Била је прва је Српкиња са сталним ангажманом у Бечкој опери и прва која је наступала на Бајројтским свечаностима, где право учешћа имају најеминентнији солисти и диригенти.

Меланија је рођена 29. јуна 1903. у Белој Цркви и већ са шест година је певала у тадашњој цркви и школском хору.

Оперски репертоар Меланије Бугариновић био је изузетно богат, и по броју оперских улога и по броју заступљених композитора. Била је Кармен у истоименој опери, Кабањиха у „Каћи Кабановој", Кончаковна у „Кнезу Игору", Коштанa, Ацученa у „Трубадуру", Урлика у „Балу под маскама", Грофицa у „Пиковој дами", Фрик у „Прстену Нибелунга", Ортруд у „Лоенгрину", Амнерис у „Аиди"... Гостовала је у Немачкој, Шпанији, Чехословачкој, Италији, Француској, СССР-у, Швајцарској, Аустрији, Грчкој, Израелу, Египту...

Истицала је да воли сваку своју улогу: „Заволим је у раду, иначе је не бих ни певала, јер моја фраза, моја музика, оно што морам да донесем лежи у мом срцу. Волим сваку улогу, јер и она најмања носи у себи лепоту", цитирала је Меланију Бугарчић театролог др Весна Крчмар у монографији о овој оперској диви.

У Београд се вратила после Другог светског рата и то као звезда по коју су нарочито слали ауто у Беч. Из јавности се повукла 1968. говорећи да је „боље отићи док је још снаге и гласа и тако остати у лепој успомени".

1978. у Новом Саду основала je Фонд за унапређење вокалне уметности младих . Фондом је предвиђено да се сва покретна и непокретна имовина Меланије дарује новосадској општини у циљу школовања младих талената вокалног и клавирског одсека из СМШ „Исидор Бајић" и Академије уметности у Новом Саду.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво