Време је за природу

Светски дан заштите животне средине 5. јун је дан који се обележава у целом свету кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Датум је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Kонференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. Присутне делегације су тада донеле заједнички закључак о потреби међународне сарадње у сврху заштите животне средине.

Програм заштите је назван УНЕП - Програм заштите животне средине Уједињених нација. У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговоран однос према окружењу.

Храна коју једемо, ваздух који удишемо, вода коју пијемо и клима, која чини нашу планету погодном за живот, све долази из природе. Ипак, у овим посебним тренуцима природа нам шаље поруку: Да бисмо се бринули о себи, морамо се бринути за природу. Време је да се пробудимо, да приметимо поруку, да дигнемо глас. Време је да се учини нешто више за природу, људе и планету.

Заштита биодиверзитета се најбоље спроводи очувањем природних станишта, кроз заштићена подручја и друге видове просторне заштите. Војводина је изразито аграрно подручје, међутим на територији АП Војводине имамо 133 заштићена подручја на површини од преко 140.000 хектара, док је у поступку заштите више од 20 подручја.

 

 

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво