Фонд за науку Републике Србије отворио је „Специјални програм истраживања Koвид-19“

Укупан буџет програма је 2.000.000 евра, а финансира се из зајма Светске банке кроз „Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (САИГЕ)“. Укупан буџет по пројекту је 200.000 евра, уз изузетак за истраживања из биомедицинских области где је дозвољена куповина капиталне опреме и у том случају може бити одобрено до 500.000 евра за пројекат.

Програм има за циљ финансирање пројеката који ће допринети ефикасном научном одговору на Ковид-19 пандемију.

Програм има унапред прописане теме које су груписане у оквиру (био)медицинских наука, (био)медицинског инжењерства и информационих технологија, као и економских, социолошких, психолошких истраживања и управљања сложеним системима.

Програм подржава примењена научна истраживања, међународну сарадњу, креирање мултидисциплинарних тимова, као и конзорцијумско подношење пројеката. Предлоге пројеката, као и до сада, могу поднети истраживачи запослени у акредитованим научноистраживачким организацијама.

„Никада до сада нисмо доживели овакав тренутак у науци. Свуда у свету, сви водећи истраживачи су окупили своје тимове и хитно се преоријентисали разматрајући шта могу да ураде како би заједно помогли решавању ове пандемије“, истиче др Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Фонда за науку Републике Србије.

Она додаје да је фокус целокупне светске науке на једном проблему. Kако у свету, тако и у Србији, активирани су истраживачки контакти, старе и нове сарадње, јер је опасност присутна и свака информација драгоцена.

„Kомуницирали смо са колегама из других фондова из Европе, као и истраживачима из дијаспоре. Обезбеђена су додатна средства у износу од 2 милиона евра како би се отворио Специјалан програм истраживања Ковид-19“, каже др Ђурић-Јовичић.

Рок за подношење предлога пројеката 

Рок за подношење предлога пројеката је 10.06.2020. године. Предлози пројеката се подносе у две фазе. Због кратког рока и неопходне брзе евалуације предлога пројеката, истраживачи ће прво подносити скраћене верзије предлога пројеката који ће ићи на евалуацију програмског одбора.

Након тога ће научници, који буду највише оцењени према дефинисаним критеријумима, бити позвани да доставе целокупан предлог пројекта. Kада програмски одбор заврши и другу фазу евалуације, биће формирана коначна ранг листа пројеката који ће бити финансирани.

Завршетак евалуације се очекује већ током августа 2020. године, као и почетак реализације пројеката. Специјални програм истраживања Ковид-19 има посебан стратешки значај за Републику Србију и њене грађане, а све информације о програму доступне су на сајту Фонда за науку http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2020/05/covid19/.

У оквиру овог програма очекују се предлози који могу брзо пружити ефикасна решења и допринети борби против ове пандемије, али и других природних катастрофа. Због тога овај програм има фокус на примењена истраживања у трајању до 12 или 18 месеци.

„Протекли период нас је опоменуо колико је наука битна, показао је и да научници у Србији могу много тога, да су храбри и спремни да се потпуно посвете изазовима. За невероватно кратко време отворена је лабораторија Ватрено око, направљен је српски ЕЛИСА тест, респиратор, и још много тога“, додала је др Милица Ђурић-Јовичић.

Према њеним речима, постоји велики број научника са иновативним решењима који могу допринети даљој борби против пандемије. Потребно је да гледамо напред и припремамо се и за будуће изазове који су пред нама.

„Зато је битно да се пандемији и другим природним катастрофама, које се могу десити у будућности, приступи системски и да свако размисли како његов рад може допринети будућем решењу“, закључује она. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво