Узбудљиви дани за астрономе – од фотографија рађања планета до припрема за васионски лет усред пандемије

Велики телескоп Европске јужне опсерваторије снимио је оно за шта научници сматрају да су први докази о настајању планете. Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ оцењује за РТС колико је значајно што смо добили такве фотографије и говори о припремама за лет америчких астронаута у приватној ракети у време пандемије коронавируса.

Вртложни густи диск од прашине и гасова, а унутар њега спирална структура – научници тврде да је на фотографијама формирања нове планете.

Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, гостујући у Јутарњем програму РТС-а истиче да је у питању фотографија за коју би се могло рећи да је револуционарна, али, пре свега, занимљива и корисна јер приказује нешто зашта су астрономи до сада углавном имали моделски концепт.

„Ова звезда АБ сазвежђа Возара није непозната. Још 1999. године привукла је пажњу снимком са Хабловог телескопа, дакле, знало се да она око себе има диск прашине и да је то једна звеза око које постоји могућност за настанак планета“, објашњава Симоновић. 

Према његовим речима, захваљујући великом телескопу Европске јужне опсерваторије, односно посебном уређају на њему – сфери – били смо у могућности да добијемо фотографију о којој се прича последњих дана.

„Звезда АБ Ауриге је веома сјајна, тај диск око ње мора да се екранира у нормалним условима. Захваљујући овом инструменту, то је превазиђено и звезда у средишњем делу не бљешти, не покрива простор“, истакао је гост Јутарњег програма.

На основу снимака, може се рећи да имамо доказе да ће се планета или чак више њих родити, питање које се намеће је када ће се то десити.

„Ти периоди формирања су веома дуги. Ово је млад систем, они има свега четири милијарде година. Налази се у сазвежђу Ауриге, односно ономе што ми преводимо као сазвежђе Возара или нетачно као Кочијаш. Удаљена је нешто више од 500 светлосних година удаљена“, истакао је Симоновић.

Стиже ли „свемирски такси“? 

Лет америчких астронаута, који ће 27. маја у приватној ракети кренути са америчког тла, први је у последњих 10 година. Да ли је у питању почетак рада „свемирског таксија“?

„Говоримо о једној новој епохи у космичким летовима која сада полако прелази у руке приватног сектора. До сада су васионски летови били резервисани, пре свега, за националне велике компаније“, каже Симоновић.

Према његовим речима, преко компаније „Спејс икс" Илона Маска биће могуће сервисирање Међународне космичке станице, то јест да се шаљу терет и људи. До сада је било примера слања терета. 

„Фалкон“ је са теретним „Драгоном“ двадесетак пута до сада допремао терет, а сада ће први пут носити људску посаду.

То је важно за Америку, јер су после гашења програма „Спејс шатл“ Насини васионски  летови зависли од Русије, односно Русија је пребацивала америчке астронауте на МКС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво