Научници на Јужном полу поблесавили од гасова из измета пингвина

Антарктички краљевски пингвини кроз измет производе толико азот-оксида, односно „гаса смејавца“, да су научници на једној од мисија проучавања потпуно поблесавили.

Дански научници, који су недавно завршили мисију проучавања колоније краљевских пингвина у Атлантском океану, приметили су да то није била баш уобичајена научна експедиција.

„Измет пингвина производи значајно висок ниво азот-оксида око њихових колонија“, рекао је вођа истраживања професор Бо Елберлинг са Универзитета у Копенхагену.

Како је објаснио, док су проучавали колоније краљевских пингвина на острву Јужна Џорџија између Јужне Америке и Антарктика, истраживачи су поблесавили зато што су били окружени изметом пингвина.

Осим што је веома штетан по климу, азот-оксид има веома сличан ефекат „гасу смејавцу“ (азотсубоксиду), који се користи као анестетик у зубарским ординацијама.

„Док се крећете кроз предео пун измета сатима, потпуно поблесавите. Убрзо вам се слоши и почне да вас боли глава“, објаснио је Елберлинг.

Азот-оксид је 300 пута потентнији и штетнији по околину од угљен-диоксида. Количину азот-оксида у измету научници објашњавају исхраном пингвина, која се састоји од крила и рибе и која садржава високе нивое азота.

Азот се ослобађа из измета на тлу, а бактерије у земљишту га онда претварају у азот-оксид.

„Док емисије азот-оксида у овом случају нису довољно велике да имају утицаја на Земљину климу, наша проучавања допринела су стицању знања о томе како пингвинске колоније утичу на непосредну околину, што је веома занимљиво јер њихове колоније почињу да се шире“, закључио је Елберлинг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво