Зашто се успорава рад на клонирању вунастог мамута

Напори у раду на клонирању изумрлог вунастог мамута у Русији, претрпели су велики ударац изненадном смрћу врхунског научника.

Доктор Семјон Григоријев (46) водио је тим који истражује остатаке вунастог мамута, смрзнуте десетинама хиљада година у сибирском леду. 

Светски познати научник преминуо је од последица срчаног удара, а његове колеге сматрају да ће напредак у истраживању сада бити проблематичан.

Доктор Григоријев, шеф Музеја мамута у Јакутску, радио је на добијању генетичког материјала неопходног за клонирање. План је да се на тај начин „оживе” изумрле сибирске врсте животиња пре него што се коначно клонира и вунасти мамут.

Познати зоолог и палеонтолог, одрастао је у удаљеном арктичком селу, где су налазишта остатака вунастих мамута, укључујући кости и кљове, што је још тада изазвало његово интересовање за то поље истраживања.

„Отишао је светски познат научник који је заслужан за бројне вредне проналаске као што је налаз малољаховског мамута, чији су остаци садржали и течну крв стару хиљадама година", рекао је др Алберт Протопопов, шеф Одељења за проучавање мамута Јакутске академије наука. 

Григоријев је умео да проведе недеље лутајући најудаљенијим областима родне Јакутије у потрази за новим узорцима остатака мамута.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво