Поново киша метеора над нашим главама – управо пролазимо кроз реп Халејеве комете

Док је већи део становника планете присиљен да већину времена проводи код куће, унутар своја четири зида, за то време се над нашим главама одиграва прави небески спектакл. Ове недеље Земља пролази кроз древни реп Халејеве комете.

Прошле недеље су становници северне полулопте могли да посматрају кишу метеора Лирида, а ове недеље ће становници јужне хемисфере можи да уживају у „звездама падалицама“ који ће обасјавати небо – Eta Aquarids.

Врхунаца метеорске кише ће моћи да се посматра у раним јутарњим часовима 6. маја. Лоша вест је да ће 7. маја бити пун Месец, тако да небо неће бити довољно мрачно да би се уживало у јединственом небеском спектаклу. Али метеори ће падати током целе недеље, тако да ће заинтересовани имати прилике да уживају.

Становници јужне хемисфере имаће прилику да виде између 20 до 40 метеора на сат, али они на северној – посебно они ближе екватору – моћи ће да спазе само 10 до 15 метеора на сат.

Eta Aquarids је иначе метеорска киша настала од крхотина из Халејеве комете. Ова комета која званично има ознаку 1P/Halley, вероватно је најпознатија комета у историји човечанства, а последњи пут је била видљива са Земље 1986. године, подсећа Сајенс алерт.

Но, за оне који то нису знали, ово не значи да ћемо бити у прилици да ускоро опет видимо Халејеву комету. Наиме, она ће се појавити тек 2061. године, јер се за Земље може видети тек сваких 76 година, а сада само пролазимо кроз дуги траг свемирске прашине који она оставља за собом.

Рој метеора Eta Aquarids добио је име по истоименој звезди која се налази у сазвежђу Водолије, јер са земље изгледа као да долази из тог правца.

У октобру ћемо поново проћи кроз древну прашину Халејеве комете, али тада ћемо посматрати кишу метеора названу Ориониди. И она је добила име по свом привидном извору који се налази поред звезде Бетелгез у сазвежђу Орион.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво