Астрономи утврдили где је ивица Млечног пута

Када се налазите усред нечега, прилично је тешко оценити тачну величину простора у којем се налазите. На пример, наша галаксија – Млечни пут. Тренутно не можемо да изађемо из ње и сликамо је са стране, па се најбоље процене о њеној величини заснивају на мерењу растојања од објеката на њеном рубу.

Прошлогодишња процена једне студије јесте да је пречник диска Млечног пута око 260.000 светлосних година. Међутим, исто као што се утицај Сунца пружа даље од Кујперовог појаса, тако се и гравитациони утицај и густина Млечног пута и њеног невидљивог ореола тамне материје пружа даље од диска.

Колико даље? Према новим рачунањима, прилично. У студији објављеној у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрофизичарка Елис Дисон и њене колеге са Универзитета у Дураму у Великој Британији утврдиле су да је пречник чак 1,9 милиона светлосних година.

Постоји много више Млечног пута од онога што видимо – звезде и гасови који круже око Стрелца А*, супермасивне црне рупе у центру галаксије.

То знамо зато што се звезде на рубу галактичког диска крећу много брже него што би требало да на њих утиче само гравитациона вуча видљиве материје.

Невидљиви ореол

Додатни гравитациони утицај који убрзава њихово кретање сматра се да долази од тамне материје која сачињава пространи сферични ореол који обухвата галактички диск.

Међутим, зато што не можемо директно да је детектујемо, њено присуство потврђујемо по утицају на објекте око њега.

И баш то су Елис Дисон и њен међународни тим колега и урадили. Прво су спровели космолошке симулације ореола тамне материје галаксије величине Млечног пута, како изолованих, тако и оних аналогних Локалној групи - малој групи галаксија којој Млечни пут припада.

Посебно су се фокусирали на близину Млечног пута галаксији Андромеда, нашој најближој комшиници са којом ћемо се сударити за око 4,5 милијарди година. Две галаксије су тренутно удаљене једна од друге око 2,5 милиона светлосних година, што је довољно близу за међусобну гравитациону интеракцију.

Користеће неколико различитих гравитационих програма, тим је моделовао ореол тамне материје према радијалној брзини (брзини објеката који се крећу галаксијом на различитим удаљеностима) и густини, како би дефинисао његову ивицу.

Симулације су показале да је изван ореола тамне материје радијална брзина објеката приметно опала.

Радијална удаљеност коју је тим израчунао износи око 950.000 светлосних година. Помножите то два пута да би се добио пречник и добијете мало више од 1,9 милиона светлосних година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво