Напредак у области безбедности хране, отпадне воде и даље проблем

На конференцији „Шта европски стандарди доносе Србији – ка безбедној храни и води“, одржаној у Београду, говорило се о унапређењу националног законодавства о водама и примени европских правила о обележавању намирница.

Сакеларис Хурдас из Делегације Европске уније у Србији рекао је у уводном обраћању да је Србија напредовала у преговарачком поглављу 12 – Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика – „посебно када се има у виду да је то једно од најкомпликованијих поглавља“.

Он је као посебно важно истакао да је отворена Национална лабораторија за безбедност хране. „Храна мора да буде безбедна, јер иде на унутрашње тржиште ЕУ“, рекао је Хурдас.

У преговарачком поглављу 27 – Заштита животне средине и климатске промене – Србија је поднела преговарачку позицију коју Европска комисија сада разматра, подсетио је Хурдас и честитао Србији на томе јер је у питању документ од „чак 1.600 страна“.

Према његовој оцени, посебна пажња и додатне инвестиције неопходне су у управљању отпадним водама. „Напредак који је у ЕУ постигнут у области вода је видљив – 95 одсто грађана у ЕУ има чисту воду“, рекао је он.

Зелени договор је апсолутни приоритет Европске комисије, а у припреми је Зелена агенда за Западни Балкан која ће бити представљена на пролеће, најавио је.

Пројектни експерт Рејмонд О'Рурк представио је законодавство ЕУ које регулише правилно обележавање намирница и како треба да изгледају здравствене и прехрамбене изјаве на њима. Према његовим речима, компаније сада користе регистар здравствених изјава Европске уније, док је за прехрамбене изјаве прописано шта обавезно морају да садрже.

Србија има Правилник о здравственим и прехрамбеним изјавама, а у току је израда Водича за примену правилника (у оквиру пројекта ПЛАЦ III).

Пројектни експерт Роберт Силиг је представио Оквирну директиву о водама, као и директиве о води за пиће и води за купање. Навео је искуство земаља чланица ЕУ.

Конференцији су присуствовали и представници Коалиције 27, Центра за европску политику, Европског покрета у Србији, Центра за унапређење животне средине, Амбасадора одрживог развоја, Удружења потрошача „Ефектива“ и Покрета за заштиту потрошача Србије.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво