Мистерија женске лобање старе 10.000 година пронађене на Јукатану

Пре скоро 10.000 година, тело младе жене завршило је у сувој пећини на југу Мексика. Њене кости, које су рониоци открили у сада потопљеној пећини, откривају трагове кратког, тешког живота, као и историју првих Американаца. Лобања жене имала је три повреде, вероватно од тврдог предмета, и удубљења од болести налик сифилису.

Рониоци који су истраживали пећину, открили су мрачни подводни гроб древне жене са деформисаном лобањом која је живела на полуострву Јукатан, пре најмање 9.900 година, што је чини једном од најранијих познатих становника онога што је сада Мексико.

Научници су сматрали да је само једна група људи прешла копнени мост који повезује Азију са Северном Америком, пре око 12.000 година.

Рониоци, које је предводио Џеронимо Авилес Олгуин, чешљали су пећину Chan Hol, када су открили остатке жене која се звала Chan Hol 3, или Ишчел, као мајанска богиња плодности.

У пећинама на полуострву Јукатан,откривено је још девет костура, укључујући лобању тинејџерке повезану са модерним америчким домороцима, које наговештавају да су људи већ стигли до те јужне тачке, пре отприлике 12.000 година.

Слана вода из пећине разграђује колаген у костима, подстичући истаживање уобичајеним методама угљеника. Уочен је и низак ниво уранијума и торијума у ​​минералним лежиштима калцита, из сталактита, који су капали на прсте Chan Hol 3, и везали њен скелет, стар најмање 9.900 година, истичу истраживачи.

Шупљине у зубима указују на то да је жена јела храну са високим садржајем шећера док није умрла, око своје 30. године. Иако није јасно шта ју је убило, током година, задобила је три повреде лобање - све три повреде су успешо зарасле, а истраживачи сматрају да је жена патила од бактеријске инфекције.

Поређење лобање Chan Hol 3 са онима из Мексика, у истом периоду, открило је два различита узорка: округле лобање са ниским челом на Јукатану и издужене лобање у Централном Мексику.

То сугерише да су две људске групе - вероватно са различитим изгледом и културама коегзистирале у Мексику, пре отприлике 12.000 до 8.000 година, каже геоархеолог Силвија Гонзалез са Универзитета Liverpool John Moores у Енглеској.

Генетске студије би могле да утврде, да ли су ове две групе имале различито географско порекло или су представљале чланове исте групе, које су се поделиле у Мексику и брзо се прилагодиле свом разноврсном окружењу, напомиње геоархеолог Силвија Гонзалес.

„Заиста изгледа као да је овој жени било тешко и да је крај живота дочекала као избачена из своје групе, па је убијена у пећини“, изјавио је за Live Science главни истраживач Волфганг Стинесбек, професор биостратиграфије и палеоекологије са Института за науке о Земљи на  Универзитету Хајделберг, у Немачкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво