Сепса – скривени убица

Број смртних случајева од сепсе је два пута већи него што се раније мислило – показују подаци глобалне студије коју је објавио „Лансет“.

Према најновијим подацима, у 2017. години 49 милиона људи у свету је имало сепсу, док је 11 милиона умрло од њених последица. Поређења ради, према подацима Светске здравствене организације, 2018. године је било 9,6 милиона смртних случајева од канцера.

Сепса или тровање крви је такозвани скривени убица јер се не открива лако, а узрокује тежак поремећај имунског система организма, који поред борбе са инфекцијом, додатно треба да спречи и могуће отказивање органа. Бактерије и вируси који изазивају упалу црева или упалу плућа главни су окидачи клиничког синдрома. Пацијенти који преболе инфекцију могу да имају трајне последице по организам.

Уколико се инфекција открије благовремено, настанак сепсе се може спречити адекватном антибиотском терапијом и добром, доступном, медицинском негом. Међутим, сепса је данас узрок једног од пет смртних исхода у свету.

Нове процене изведене су анализом података публикације „Глобална тежина болести“ (GBD) Института за метрику и еволуцију здравља у Сијетлу. Та студија, за разлику од претходних, обухвата податке из готово свих земаља, и укључује и сиромашне и средње имућне земље у свету – одакле се подаци теже прикупљају. Установљено је да је готово 86 одсто смртних случајева било у неразвијеним деловима света, док је у Великој Британији тај број већи него у Шпанији, Француској и Канади.

Подаци су такође показали да су највише угрожена деца. Наиме, више од половине случајева сепсе у свету, у 2017. години, забележено је међу децом, а готово три милиона њих је страдало. „Узнемирени смо чињеницом да је смртност од сепсе много већа него што се мислило, а постоје и превентивне мере и терапија болести“, каже др Мосен Нагави, један од аутора студије.

С тим у вези, др Нагави је позвао надлежне светске институције да се концентришу на превенцију сепсе, пре свега код новорођенчади. Ту се мисли на појачане мере опште хигијене, што бољи обухват вакцинације, али и на прихватање чињенице да је отпорност бактерија на постојеће антибиотике постала алармантна.

Наиме, доктор сматра да је један од главних проблема то што многе инфекције данас нису више једноставне за лечење, јер су бактерије и вируси еволуирали толико да постојећи лекови нису увек делотворни.

У развијеним земљама ситуација је нешто другачија. У већини случајева, пацијенти код којих је дошло до сепсе имали су претходно канцер, мождани или срчани удар, или друге болести које су довеле до инфекције и тровања крви.

С друге стране, смртност од тровања крви је много већа у неразвијеним земљама, где пацијенти више умиру са сепсом (поред осталих тегоба), него од сепсе као јединог узрока, каже за Би-Би-Си професор Мервин Сингер из Института за интензивну негу Блумсбери у Лондону, коментаришући студију.

„Данас сепса односи више живота од канцера, али добра превенција није свуда могућа. Зато је неопходно да земље чланице Уједињених нација спроведу националне акционе планове који би били усмерени ка јаком превентивном одговору. Уколико се акција хитно не спроведе, не уведу нове терапије и не побољша здравствени систем, број смртних исхода у свету ће само расти“, закључио је на конференцији за медије др Рон Данијелс, директор Глобалне алијансе за сепсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво