Бамбург – први енглески замак освојен топовском паљбом

Замкови у Британији су вековима стоички одолевали. У норманским освајањима коришћени су као средство за напад, а током средњег века као алат за колонизацију и одлучивање о судбини Велса и Шкотске.

Ипак, замкови су тек после средњег века доживели највеће промене. Постали су окружење за завођење владара. А кад су били на ивици да нестану, оживели су их великани у књижевности и уметности, и тако су добили симболичну митску моћ.

Године 1464. нападнут је замак Бамбург, страшна и злокобна тврђава која се налази у Нортамберланду.

Напад нису почели пљачкаши с немирног мора, нити је дошао са безаконите граничне области на северу, одакле су Шкоти већ двапут покушали да нападну.

Дошао је из унутрашњости, од самих Енглеза, у време кад се земља налазила у раљама грађанског рата, Рата ружа, који се водио између сукобљених породица Ланкастер и Јорк.

Године 1464. замак Бамбург је био последње упориште моћи Ланкастерових на северу, а у јуну је Ричард Невил, ерл од Ворика, познат и као Ворик Краљотворац, дошао с великом војском породице Јорк како би опколио замак у име краља Едварда Четвртог.

Девет месеци су снажни зидови замка одолевали, али осим стрелаца и наоружаних војника, Ворик је на располагању имао и најновије опсадно оружје.

Три највећа топа у Краљевству, сваки тежак тону или више, донети су бродом како би окончали овај сукоб. Велики топови су поређани испред зидина замка, после чега је Ворик изнео ултиматум преко свог гласника.

Ултиматум је био озбиљно упозорење које показује Ланкастеровима колико је Едвард ценио стратешки значај тог замка.

Не само што је желео да га освоји већ је хтео и да замак буде нетакнут.

Међутим, војска Ланкастерових није попустила, па је Ворик Краљотворац издао наређење и сва три топа су истовремено опалила.

Кажу да је камење са зидина падало у море и, после предаје која је убрзо уследила, Бамбург је био први енглески замак освојен топовском паљбом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво