Данас ћемо моћи да видимо Меркур

Меркур и Венера су једине планете које су ближе Сунцу од Земље. Обично, гледано са Земље, пролазе привидно изнад или испод Сунчевог диска на свом путу око Сунца. Ипак, када се догоди да је нека од ових планета у линији са Земљом и Сунцем, можемо да видимо малу црну тачку како путује преко Сунчевог диска.

Прелаз Меркура преко Сунчевог круга представља појаву која би прошла непримећено да није астрономима толико важна, између осталог и због временских циклуса на који се дешава. Последњи видљиви транзит Меркура догодио се 2016. године, а после данашњег прелаза, следећи пут ће бити видљив 13. новембра 2032, а затим 7. новембра 2039. године.

Ову ретку појаву није лако посматрати, пре свега, зато што је Меркуров привидни пречник 200 пута мањи од сунчевог котура и на сунчевом фону он се тешко опажа, напомиње астроном Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

„Ова појава ни на који начин не утиче на нас. Да не знамо да се збива, не бисмо је ни приметили. Више нема онај значај који је некад имала, а прелази унутрашњих планета, као што су Меркур и Венера, испред Сунца, односно преко Сунчевог лика су својевремено биле веома важне зато што смо захваљујући геометрији, пратећи ту појаву из две најудаљеније могуће тачке у том тренутку одакле је могло да се посматра, били у стању да одредимо удаљености у васиони“, објашњава Симоновић.

До тада, на основу посредних, Кеплерових закона, знало се колика је удаљеност, рецимо, Земље од Сунца, што се назива астрономска јединица, али не у километрима, већ у релативним јединицама. На овај начин то је могло да се прерачуна у миље или километре и на тај начин смо први пут постали свесни раздаљина у Сунчевом систему, како то данас знамо, додаје астроном.

„Овај пролазак Меркура који се тренутно дешава, трајаће од 13.35 када ће се сменити први и други контакт Меркура са Сунчевим котуром, па негде до 18 часова. Из наше домовине видеће се само негде до 16.14, када ће Сунце, у суштини, заћи, па имајући то у виду, ми нећемо ни тај део појаве испратити јер је Сунце већ тада веома ниско, тако да нису нарочито захвалне околности за посматрање“, напомиње Бранко Симоновић.

До овог прелаза Меркура долази неких 13 до 14 пута током столећа. Ако знамо да се планете крећу око Сунца по једној равни, онда је за очекивати да проласци Меркура и Венере прате одређене циклусе и да се циклично дешавају. Међутим, до тога не долази јер се путања њиховог кретања не поклапа у потпуности са том равни, већ је мало нагнута, али довољно да се то редовно не понавља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво