Такмичењем од идеје до квалитета

Нове идеје су у основи сваког новог производа, сервиса, индустријског процеса. Код нас се „не дешавају“ сваки дан. Заправо, за покретање наше привреде и економије, требало би да их је много, много више. И да се за њих чује.

У јуну ове године наша земља се прикључила светском такмичењу за Награду за квалитет иновација (The Quality Innovation Award). Учешће у том такмичењу би, уз дугогодишње чланство Удружења СРМЕК (Удружење за менаџмент квалитетом и пословном изврсношћу Србије) у Европској организацији за квалитет (ЕОК), требало да повећа иновациони потенцијал наших компанија и њихову видљивост на светском тржишту.

Награду је 2007. године установила Финска асоцијација за квалитет. Најбоље иновације се проглашавају у осам категорија – од потенцијалних, преко оних за секторе здравства, образовања, до нових пословних идеја за предузећа различитих величина. Прошле године биле су пријављене 464 новѝне.

„Желимо да повежемо квалитет и иновације. Иновативност подразумева истраживање; то је процес који се заснива на покушајима и грешкама, и оно што из њега добијемо треба да прикажемо другима. На овом такмичењу своја знања деле иноватори из 19 држава, међу којима је сада и Србија, чије сам стручњаке обучио да процењују вредност и потенцијал нових идеја“, објаснио је г. Тани Јарвинен, ЦЕО Финске асоцијације за квалитет.

Ову обуку експерата организовало је Удружење СРМЕК, које следеће године у Београду организује Европски конгрес о квалитету. Према речима др Јова Лојанице, председника Удружења, тај конгрес ће бити прилика да се знање о доброј пракси управљања квалитетом пренесе у Србију и друге земље са слабије развијеном економијом.

Улагање у квалитет је инвестиција, не трошак

Инвестирање у квалитет је знак да компанија жели да ресурсе усмери на пројекте који остварују додатну вредност, и омогући својим запосленима окружење за продуктиван рад.

Без обзира на то да ли сте у приватном сектору и радите да остварите профит, или у јавном сектору где пружате услуге грађанима, морате радити на најбољи могући начин, рекао је Тани Јарвинен.

Уколико морате на операцију, желите да буде обављена на најбољи начин. Уколико желите да купите производ, не желите да се поквари већ сутра. Ипак, према речима нашег саговорника, квалитет производа или услуга је само део слике о квалитету. О њему треба размишљати на вишем нивоу – колико су добро организоване наше компаније. И не само компаније, већ и нације и читаве државе.

„Нико не жели лошу услугу! Уколико компанија или организација не чини све да њен производ или услуга буде на највишем нивоу, њени клијенти не могу бити задовољни у потпуности. По мом мишљењу, основ за квалитет јесте радити праве ствари, у право време, за одговарајућу цену“, сматра Тани Јарвинен.

Најбољи начин за то је стално усавршавање експерата за квалитет. Наш саговорник сматра да основ образовања чине универзитетске групе на техничким факултетима. Додатна обука за управљање квалитетом, која подразумева специјализацију за различите стандарде у Финској, стиче се у сарадњи са организацијама попут Финске асоцијације за квалитет и другим консултантским кућама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво