Рат археолога и вулканолога у Помпеји

Нови велики археолошки пројекат предвиђа значајна открића о животу у римској империји, укључујући генетске профиле становника града, њихове оброке, занимања и здравље, али не радују се сви тим истраживањима, пише „Гардијан“.

Вулканолози тврде да се новим ископавањима ризикује уништавање трагова о ерупцији из 79. године наше ере, који би могли бити пресудни за заштиту 600.000 људи који данас живе у подножју Везува.

Након година тињајућих напетости, дошло је до сукоба између две научне фракције, а вулканолози су овог месеца објавили отворено писмо у часопису Nature, критикујући алармантно уништавање вулканских слојева, наводи се у тексту објављеном у Гардијану.

Кристофер Килбурн, научник на Лондонском универзитетском колеџу, сматра да је разлог зашто је Помпеја постала синоним за катастрофу скрајнут и да постоји фрустрирајући осећај да се вулканологија не схвата претерано озбиљно. 

„Када одете у Помпеју, тамо се уопште не спомиње вулкан“, додао је Килбурн.

Према његовим речима, научницима је забрањен приступ одређеним подручјима из здравствених и сигурносних разлога.  

„Али када се нађе нешто занимљиво, све ТВ екипе и медији су тамо. Изгледа да за њих није опасно, али је било опасно за професионалне вулканологе“, рекао је Килбурн.

Археолози тврде да сарађују са вулканолозима на Универзитету у Напуљу и истичу да постоји још много вулканских стена изван зоне археолошког интереса којима научници могу да се баве, преноси Гардијан.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

C, c, c

Arheolozi sprečavaju istinu

(понедељак, 22. јул 2019, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Podelite im mačeve

Srećno junaci.