Како нам птице могу помоћи у уштеди енергије

Човек је захваљујући проучавању лета птица и инсеката развио авионе, хеликоптере, дронове. Вековна потреба за летењем, уз употребу науке и технологије, омогућила је човеку да лакше премошћује велике раздаљине и да лагодније путује. Међутим, појавио се нови проблем: утрошак енергије.

Да бисмо се возили и летели авионима, трошимо огромну енергију. Научници сада покушавају да посматрањем птица дођу до решења које би омогућило ефикасније путовање уз што мање енергије.

Николас Велет, физичар на Универзитету Станфорд, истиче да птице у јатима прелазе огромне раздаљине а да притом не троше велику енергију. „Оне се држе у јатима и наш циљ је да проучимо шта их то држи заједно, како успевају да с невероватном лакоћом прелете огромна пространства. Уочено је да притом врло мало машу крилима. Наш циљ је да поставимо теоријску основу на којој ће се касније развијати и технолошки приступ у изради кола без возача, као и дронова и других летелица.“

Да би то постигли, чланови његовог тима направили су лабораторију и осмислили стратегију. Користећи врло осетљиве камере, тим је у стању да прати јата, али и сваку птицу. На основу тога тачно утврђују колико је замаха свакој птици потребно током лета и тако израчунавају утрошену енергију.

„То је изузетно битно да би се посматрало понашање унутар групе. Циљ је омогућити што боље кретање аутомобила без возача и њихову сигурнију употребу. Нарочито ће то бити важно када у саобраћају буду учествовали модели различитих произвођача“, објашњава Велет.

 Поставља се питање како ће се софтвери ускладити када возила буду у саобраћају. Зато је задатак истраживача да прате и јата у којима ће бити више врста птица, а не само једна.

Пред тимом је велики задатак и дуг период истраживања, али се надају да ће резултати које добију помоћи у решавању проблема са којима ће се човек сусрести у „саобраћају будућности“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво