Црвена- симбол љубави и мржње

Боје имају веома важну улогу у свакодневном животу. Подсећају нас на разна места, омиљена годишња доба, а често означавају и наша осећања

Боје су свуда око нас. Без њих наша перцепција света и природе не би била овако импресивна.

"Боје су врло интиригантне не само за психологију него и за друге науке, за филозофију, за физику, антропологију као и за неуронауке. Оно што боје одваја као феномен од других перцептивних визуелних феномена, јесте њихова евидентна субјективност. И прича о томе да ли боје представљају особине предмета или су боје конструисане у нашем менталном, да кажем неуралном систему, је питање које је пратило науку и филозофију већ вековима- каже Проф.др Слободан Марковић, са катедре за психологију Филозофског факултета у Београду.

Постоје неки ефекти боја за које се сматра да имају универзално значење. Боје у црвеном спектру познате су као топле боје, боје ватре, а оне укључују црвену, наранџасту и жуту док су хладне оне из плавог спектра односно "боје воде"-плава, зелена и љубичаста.

Тешко је одредити историју црвене боје и њене улоге у моди. Носили су је грешници и свеци, ратници и проститутке, краљеви и трговци. Повезивана је са љубављу, мајчинством, страшћу па и ђаволом.

"Неке боје су саме по себи упечатљиве и издвајају се у односу на друге. То је рецимо, црвена боја. И у многим културама црвена боја представља боју страсти, боју крви, што заправо она и јесте, па се на основу тога она генерализује на различите вредности које у датој култури постоје. На срећу, црвена боја се везује и за хришћанску традицију бојења ускршњих јаја итд. Са друге стране, у неким културама или у субкултурама, црвена боја је везана за алтернативне, чак и скаредне сутуације, као што је проституција. Улица црвених фењера... Није улица плавих фењера, него баш црвених фењера, а такође је везана за страст. Страст има различите своје варијанте од страсне борбе за државу до ове страсти која је везана за сексуалне активности -каже Проф. др Марковић.

Сматра се да су Астеци представили ову боју свету. Они су је добијалии из кохинеле, инсекта који настањује субтропске пределе. Боју су добијали цеђењем осушених тела женки овог инсекта.

"То је била невероватна црвена, и до дан данас. Кад су је донели у Европу, Шпанију, толика је потражња настала за том бојом. То је била потпуно нова црвена боја тада у Европи. Ратови су се водили, пљачке, гусарење... И Шпанци су имали монопол над производњом те материје коју су продавали по Европи. Обогатили су се на рачун те црвене боје - каже мр Жељко Ђуровић, академски сликар на чијим сликама је управо ова боја доминантна. "Зашто радим ја црвену. Нисам никад то свесно одлучио. Мада по истраживањима та црвена је негде кодирана у компјутеру нашем, у глави. Сматрају је краљицом боја. Од почетка човечанства се баве црвеном бојом. На мојим сликама имам ту количину црвене боје која осваја посматрача, односно онога ко гледа моју слику. Код мене, када погледају слику, немају доживљај да је то сад пигмент црвене нанешен овде, него то је неко светло. То је нека енергија, неко светло које избија из мојих слика - наставља Ђуровић.

Дакле, црвена боја никога не оставља равнодушним. Ова боја првенствено симболише енергију, страст, сексуалност и живот. Она је најтемпераментнија боја која буди најинтензивнија осећања, убрзава рад срца и дисање, стимулише мишиће и лучи адреналин. Међутим, иако је упадљива и привлачи пажњу, важно је нагласити да црвена може бити помало и агресивна. Нека истраживања показала су да може изазвати главобољу или чак нервозу и агресију код иначе импулсивних људи. Са црвеном је све маркантно, темпераментно, интензивно до те мере да може прерасти и у агресивно, пркосно, бесно па и напорно. Ова боја има моћ да моментално усмерава пажњу на одговарајући објекат па се може закључити да црвена боја у исто време појачава добро и изазива зло. Наводимо је као боју љубави, али и боју крви тј. ратова. Она у исто време симболизује и љубав и мржњу. Она показује доминантност и самоувереност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво