У Панчеву постављена библиотека на отвореном са соларним напајањем

У Народној башти у Панчеву постављена је библиотека на отвореном са соларним напајањем. Реч је о аутентичном комаду градског мобилијара који је истовремено библиотека (с књигама и часописима) и пуњач за мобилне телефоне и друге електронске уређаје.

Основна идеја је да књиге и часописи у тој библиотеци буду доступни свима који воле да читају и размењују књиге. Пројекат на иновативан начин афирмише читање, ради на еколошком описмењавању, а уједно промовише и употребу соларне енергије.

Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и младе Града Панчева, рекао је да је Град подржао реализацију пројекта пре свега јер је јединствен у земљи, али и региону. „Реч је о концепту отворене библиотеке где грађани који долазе у Народну башту могу да узму књигу, да је читају док су у кафеу или док се шетају по парку. Ако им се допадне књига, могу и да је однесу кући, а неки наредни пут могу да донесу неку другу, своју књигу, и да је оставе у библиотеци да је неко други чита", објаснио је.

Ротар је истакао да је све аутентично: концепт, облик, форма, соларни панел неуобичајеног облика, а да су грађанима доступни бежични интернет, прикључци за пуњење мобилних телефона, расвета током вечери и ноћи...
У питању је и јединствена скулптура која има уметничку вредност.

Лука Младеновић, млади архитекта и директор Архитектонског бироа „Доминанте" из Београда који је дизајнирао и пројектовао изглед нове библиотеке, нагласио је да је важно да се млади људи са свежом енергијом и свежим идејама укључују у тако значајне пројекте и да добијају прилику да свој таленат претворе у квалитетне радове.

Модерна скулптура у природном амбијенту 

„При изради ме је посебно водио концепт парка-скулптуре", рекао је Младеновић и објаснио да се у парковима великих европских градова постављају скулптуре које доприносе амбијенту.
Он је додао да је у процесу пројектовања библиотеке прошао кроз више различитих варијанти саме форме: „Захтевна су била врата од плексигласа која штите библиотеку. Она је сада потпуно изолована од свих атмосферских утицаја и потпуно је херметички затворена. Доста дискусије је било о избору боје, али смо одлучили на крају да буде плава јер је то боја неба и боја бескраја и помислио сам како бескрајно људско знање које је записано у књигама заслужује да има боју бескраја", објаснио је Лука Младеновић, иначе члан Менсе и стипендиста Фонда за младе таленте.

Библиотеку је израдио Лазар Јошанов, заменик директора Пројекта „Петро солар" из Новог Сада и аутор серије производа базираних на практичној употреби соларне енергије. Он је нагласио да је било изузетно изазовно направити је пре свега због саме форме: „С обзиром на то да се објекат налази у парку, коришћени су материјали који не емитују никакве штетне састојке у животну средину, који су безбедни за људску употребу и за децу. Овај соларни систем је јединствен по томе што пружа такву безбедност и што дозвољава да га поставимо где хоћемо без употребе класичне електричне енергије".

Он је додао да је посебно интересантно да због облика, дизајна и димензија при изради нису могли да користе класичне соларне плоче. Цео систем може да ради дуже од десет дана по мраку без икакве допуне, објаснио је Јошанов.

Панчево је први град у Србији који је на иновативан начин приступио афирмацији читања и еколошког описмењавања са естетски прихватљивим комадом градског мобилијара који ће се због соларних панела и уређаја за допуну мобилних телефона претворити, између осталог, и у место окупљања младих, али и других грађана, који би се ‒ док пуне мобилне телефоне и друге уређаје ‒ нашли пред богатом понудом књига и часописа разноврсних жанрова.

Пројекат „Библиотека на отвореном са соларним напајањем" је суфинансиран на конкурсу Града Панчева за подршку пројектима у области омладинског сектора у 2018. години. Реализатор пројекта је Центар за информисање, образовање и предузетништво „Облак" из Панчева, а сама библиотека ће бити поклоњена ЈКП Зеленилу на даље управљање. Реализацију пројекта подржали су Град Панчево, Градска библиотека Панчево, Народни музеј Панчево, Туристичка организација Панчево и ЈКП Зеленило Панчево.

Прве књиге и часописе за ову библиотеку донирали су Градска библиотека Панчево, књижевници Немања Ротар и Гордана Влајић и Грађанска иницијатива „Београдски читач".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво