Европска академија наука промовисала нове чланове

На Свечаној годишњој скупштини, Европска академија наука промовисала је нове чланове: у Одељењу наука то су академици проф. др Вукоје Новак и проф. др Ненад Ђурић, а у Одељењу иновација академици Мирослав Миња Николић, Младен Kарић и Љубиша Kрунић. Скупштину је отворила председница Сњежана баронеса Рајачић, истичући значајне резултате које је Академија остварила у 2017. години на пољу науке, уметности и иновација.

Злато за академике

У оквиру свечане церемоније уручене су и златне медаље и дипломе које су освојили чланови Академије на Светској изложби проналазака у Kини. Злато су освојили Милорад Матић, Љубиша Kрунић и Станко Мандић.

Академик Милорад Матић је награђен за иновативно решење нових могућности лаких авиона (на основу тог и још неколико пројеката отворио је своју фирму, неколико десетина нових радних места, те на тај начин доприноси развоју српске привреде). Академик Љубиша Kрунић је открио сасвим нов начин рачунања, који је много једноставнији од садашњег и надмашује данашње могућности рачунара (у Kини је његов математички метод изазвао велико интересовање струке и медија). Станко Мандић, члан Kлуба иновативних умова Европске академије наука, награђен је за ратарску машину која у једном потезу завршава све ратарске операције: копа, сеје, ђубри, загрће, те на тај начин штеди време, енергију и новац. Међу страним инвеститорима влада велико интересовање за машину.

Академик проф. др Младен Бодирожа проглашен је „Јунаком науке" за 2017. годину, а додељене су и награде „Петар барон Рајачић" за науку, привреду и иновације. Академик Вукоје Новак је лауреат награде „Петар барон Рајачић" за животно дело. Признање је добио за изузетан допринос човечанству у области медицине (укључујући огромна достигнућа у научноистраживачкој делатности), за проширења научних спознаја и иновативна научна остварења и методе у примени. Академик Милорад Матић је лауреат награде „Петар барон Рајачић" за иновације и најбољи иновациони пројекат у примени, док је Ирена Вујовић, председница Општине Савски венац, лауреат награде „Петар барон Рајачић" за подршку развоју привреде и иновација.

Свечаној седници је присуствовао велики број академика из земље и региона, научника, привредника, иноватора, проналазача, уметника, представника универзитета, института и комора.

Шта представља академија?

Европска академија наука је репрезентативан, угледан и цењен субјект науке, уметности, иновација, те мултидисциплинарне подршке у националном, регионалном и европском домену. Њен задатак је да препозна, окупи, организује, развија и подстиче примењену науку, уметност, имплементацију иновација у привреди, образовање и унапређење научне, уметничке и предузетничке делатности. Састављена је од водећих националних, европских и светских научника и иноватора, уметника, спортиста, пословних људи и лидера. Академија са научноистраживачког аспекта доприноси размени идеја и знања. Она у јавном ангажовању, на састанцима, креативним радионицама, семинарима, симпозијумима и конференцијама отвара разне перспективе од заједничког интереса. Искуством и знањем својих чланова доприноси стручном подучавању нове генерације научника и мислилаца кроз програме посета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво