Холивудски мастер-клас у Београду: сториборд уметник Дејвид Расел

Културни центар „Kалеидоскопˮ, у сарадњи са веб-порталом „Kалеидоскоп медијаˮ, угостио је прослављеног америчког илустратора и сториборд уметника Дејвида Расела, који ће 22. и 23. септембра одржати мастер-клас под називом „Режија пре снимањаˮ.

„Мастер-клас је намењен како професионалцима тако и студентима из области филма, телевизије, видео-продукције, видео-игара и маркетинга, и пружа им прилику да из прве руке упознају технике и вештине сторибординга и открију његову практичну примену у настајању филмских и видео пројеката", рекла је Милица Пилетић, креативна директорка портала „Kалеидоскоп медија".

Дејвид Расел, један од најзначајнијих и најангажованијих сториборд уметника данашњице, преноси своје знање и вештине кроз мастер-клас, који је до сада одржан у Америци, Европи и Аустралији. Kроз ангажовање на пољу сториборда, Дејвид је последњих 35 година, у сарадњи са режисерима као што су Џорџ Лукас, Стивен Спилберг, Питер Вир и Роберт Земекис, радио на креирању великих филмских остварења. Од првог ангажмана на филму Ратови звезда: Повратак Џедаја, преко Бетмена, Терминатора 2, Боја пурпура, Икс-мена и Мулен ружа, игара као што су Авенџерс, Ридикове хронике: Бекство из Бучер Беја, Хитман, до филмског серијала Летописи Нарније и најновијег наставка Пирата са Kариба, исписује странице историје уметности сториборда као кључног креативног процеса у настанку филмских, телевизијских или дигиталних остварења.

„Ово није моја прва посета Србији, с обзиром на то да сам ожењен Српкињом. Сторибординг јесте веома важна компонента у визуелном наративу сваког филма. Он представља кључ, везу са редитељем и када се успостави тај однос, отвара могућности моћније од оних које нам даје сам сценарио", изјавио је Расел и додао да је на почетку стварања, када постоји само текстуални предлог за филм, илустратор тај који, у сарадњи са редитељем, помаже да се истраже све могућности.

За време трајања мастер-класа, након предавања, 3Д Република ће упознати посетиоце са применом три-де штампача у филмској индустрији. Првог дана биће представљене бројне могућности три-де штампе, другог дана рад са софтвером и припрема за штампу (припрема самих штампача за рад), као и штампање модела. Учесници ће моћи да одштампају свој модел до максималне величине од 15 x 15 x 15 цм.

Мастер-клас је подржало и Министарство културе и информисања Републике Србије.
Дејвид нам је открио шта је главни „зачин" његовог позива: „У суштини увек треба да буде добра прича која допире до срца људи ‒ она треба да превазиђе културолошке баријере, без обзира на знакове, језик и све елементе који доводе до тога да на крају прича постане универзална. Сећам се омаловажавајућих коментара када се први филм „Ратови звезда" појавио. Називали су га 'свемирском сапуницом', али сви су били изненађени одзивом публике и њиховом реакцијом."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво