Тамо где наука почиње – Хемија и уметност

Како можемо добити боје из природе? Како су се вршили обреди тетовирања у племенима и да ли данас можемо направити мастило које су користили древни народи? Шта знамо о архитектури у микроскопском свету? Одговоре на ова и још многа питања о повезаности између хемије и уметности, добићете на месту „где наука почиње” ‒ на Хемијском факултету у Београду, 13. и 14. маја.

Манифестација „Тамо где наука почиње", трећу годину заредом посвећена је промоцији хемије међу младима. Овог пута, тема је ‒ хемија у уметности.

Професори и сарадници Хемијског факултета припремили су више од десет научно-популарних предавања, шест едукативних радионица, обилазак Музеја хемије, извођење демонстрационих огледа са фокусом на допринос хемије у уметности, и хемијски шоу у Великом хемијском амфитеатру, са мноштвом експлозивних и занимљивих експеримената.  

Ненад Зарић, студент-продекан Хемијског факултета, истиче да су осим предавача са Хемијског факултета позвани и стручњаци Народног музеја у Београду и Народне библиотеке Србије.
Фокус предавања, објашњава Ненад, биће на доприносу хемије уметности: „Посетиоци ће моћи да више сазнају о архитектури у хемији, због чега не видимо оно што су Ван Гог и Рембрант видели, тачније, чуће о утицају животне средине на слике старих мајстора." За ученике који још нису добили хемију у оквиру школског програма организован је БАСФ-ов програм хемије за најмлађе, Кид'с лаб под слоганом „Молекул је кул".

„Наша намера је да учешћем у радионицама ученици добију одговоре на активна питања из живота и унапреде своје знање. У нашим лабораторијама моћи ће да сами припреме боје, насликају нешто, а потом и да направе рам у који ће ту слику ставити", додао је Зарић.

Он је истакао да ће посетиоци имати прилику да сами изолују боје из природних материјала, као и да синтетишу вештачке. На научно-популарним предавањима моћи ће да чују како је и када човек први пут загадио животну средину (сликањем у пећини Алтамира) и да сазнају још много тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво