Уз нове приручнике фармери лакше до дозвола

Европска унија дефинише обавезе и услове које морају да поштују све компаније и правна лица чија је делатност повезана са загађивањем животне средине. Међу њима су и фарме за интензиван узгој живине и свиња, које до 2020. године своје пословање морају унапредити тако да минимално загађују земљиште, воду и ваздух.

У Привредној комори Србије недавно су представљени резултати пројекта „Интегрисано спречавање и контрола загађивања животне средине у сектору интензивног узгоја живине и свиња", а то су „Приручник за израду захтева за интегрисану дозволу" и „Приручник за ефикасно коришћење енергије". Очекује се да ће ови документи на најбољи начин усмерити произвођаче живине и свиња да раде у складу са захтевима директива Европске уније.

„Интегрисана дозвола је најкомплекснија дозвола у области заштите животне средине. У складу са Законом о о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (IPPC закон), који је наша држава донела 2004. године, постоји листа постројења која су у обавези да је добију. На том списку налази се 240 постројења, међу њима 93 фарме које су обухваћене овим пројектом", рекла је за Интернет портал РТС-а, Бојана Вукадиновић, руководилац пројекта.

Поседовање интегрисане дозволе гарантује да пословање компаније оставља минималан штетан траг на животну средину, и да носилац дозволе ефикасно користи енергију и остале ресурсе уз примену најбољих доступних техника. Подносилац захтева за дозволу нема лак задатак, потребно је прикупити многобројна документа којима се доказује пословање у складу са строгим прописима.

„Потребно је да фарме живине и свиња спроведу мере за спречавање загађивања животне средине, или тамо где није могуће спречити загађивање, да предузму мере за смањење негативних утицаја на животну средину. Резултат тих активности биће добијање интегрисане дозволе", нагласио је Александар Весић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине.

„Све што се ради на добијању интегрисаних дозвола, има и своју економску страну - уштеде као и конкурентност на ширем европском тржишту", нагласила је Бојана Вукадиновић.

Професор др Ђорђе Јанаћковић, декан Технолошко-металуршког факултета у Београду рекао је да су приручници формирани тако да олакшају припрему документације: „Припремили смо јасне и практичне алате који се могу искористити за испуњење сваке прописане обавезе". На тај начин ће и надлежнима бити лакше да утврде услове којима ће се гарантовати да активност подносиоца захтева неће нарушити квалитет животне средине. На приручницима је радило 13 експерата из Ирске, Италије и Аустрије и 21 стручњак из Србије.

Осим приручника, резултати пројекта су и измењен Правилник о интегрисаним дозволама, повећан број поднетих захтева за добијање дозволе, успостављање мреже заинтересованих фарми и боља комуникација између факултета, надлежног министарства и Привредне коморе Србије. Очекује се продужење и проширење пројекта на целокупну прехрамбену процесну индустрију, додао је професор Јанаћковић.

Интегрисана дозвола је одлука надлежног органа (ресорног министарства, локалне самоуправе) којом се одобрава пуштање у рад постројења или његовог дела, односно обављање активности чији саставни део чини документација са утврђеним условима којима се гарантује да такво постројење или активност одговарају захтевима предвиђеним овим законом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво