Никада немојте престати да читате стрипове

Павле Зелић је писац, стрип сценариста, критичар, а иначе по струци дипломирани фармацеут. Својим стрип серијалом “Дружина Дарданели”, који потписује са цртачeм Драган Пауновићем изазвао je и одржао пажњу јавности, анимирајући све узрасте, од оних младих, који стрип нису ни упознали како треба, до старијих читалаца, који су на стрип помало заборавили. Са Павлом Зелићем смо разговарали недавно за портал РТС.

Како сте дошли до комбинације ликова који су заступљени у Дружини Дарданели и да ли је циљ био и да се ти јунаци приближе млађим читаоцима?

Управо је тако било. Пошао сам најпре од лектире, неких књига које су нам можда биле досадне у то време, али уствари представљају оно најбоље што српска и европска књижевност имају да понуде. Желео сам да као што сам и ја учио да читам и наставио да истражујем дела књижевности, али и увек остао веран стриповима, и неки нови клинци имају то искуство. Овај стрип серијал представља успешан експеримент у којем су књижевни јунаци из класика српске и европске књижевности, као што су Хајдук Станко, Вукашин Катић, Коштана, Карађоз, гроф Вронски, Дама с Камелијама, Олд Шетерхенд, Јозеф К., Добри војник Швејк, Раскољников, Јованча Мицић, Фантом из Опере и многи други пренесени у укронијску поставку и на неки начин представљају чак и неке наше суперхероје.

Какве су биле повратне реакције на тај едукативни план?

Одличне! Имамо примере да се "Дружина Дарданели" користила у школама, самоиницијативно од стране наставника управо у ову сврху. Лично ме највише радују најмлађи читаоци када дођу да им потпишем стрип и са њима највише волим да причам. Такође, утисци су ми много значили да неке елементе који су недостајали у првој причи, надокнадим у наставку.

Ви комбинујете књижевност и стрип, колико су те две уметности компатибилне?

У суштини, стрип јесте спој књижевности и ликовне уметности, али увек даје и нешто више од просте суме својих делова. А у "Дружини Дарданели" посебно, као и у многим другим постмордерним стриповима, постоји та додатна играрија са мотивима и ликовима из књижевниости, који се стављају у неке нове улоге. Поред значајног броја књижевних дела која су широм света адаптирана у деветој уметности, приметан је све већи утицај визуелног, стриповског приповедања на поетику значајних иностраних, али и писаца са ових простора. Ти ствараоци, као што су: Дејан Стојиљковић, Ото Олтвањи, Нил Гејмен, Стивен Кинг, често су истовремено и аутори стрипова, али не само њих.

Може ли се "Дружина Дарданели" читати и као својеврсан лексикон српске и европске културе и историје?

Један од важних циљева јесте био да странице стрипа ''накрцамо'' са што више референци на не само књижевна дела, већ и архитектуру, нарочито неке планове који се нису реализовали, али и ликовна дела, историјске детаље и много шта друго што ће читаоци откривати тек поновљеним читањем. Најзад, феноменалне илустрације Драгана Пауновића уздижу овај пројекат до нивоа праве девете уметности, па није чудо што је овај стрип толико пута излаган у галеријама од Париза до Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво