Говорите ли мандарински?

Можете бити најбољи преговарач на свету, али ако не говорите језик особе која је на другом крају стола, ваш утицај и успех су ограничени

 

Мандарински

Стандардни мандарински језик, тј. кинески, сврстава се међу шест званичних језика Уједињених нација. Треба напоменути да се термин мандарински језик односи на два различита концепта. Један користе лингвисти и односи се на све мандаринске дијалекте који се говоре у северној и југозападној Кини. Други је стандардни мандарински дијалекат који се говори у Пекингу. Стандардни мандарински је званичан говорни језик у Народној Републици Кини и један од званичних језика у Сингапуру. Преко билион људи, дакле, више од било ког језика, говори мандарински. Кина се убрзано развија и на политичкој сцени појављује као озбиљан играч и економска сила. Ако вам учење мандаринског, тј. кинеског језика изгледа тешко, помислите да поједини лингвисти сматрају корејски језик најтежим.

Шпански

Начелно, кастиљански и шпански су синоними. Термин кастиљански je старији и везује се за регију Кастиљу. Синоним шпански примењује се од шеснаестог века, када је Шпанија постала колонијална земља. Шпански језик настао је у југозападној Европи, на Пиринејском полуострву, тада познатом као Иберија. Развио се из латинског, уз утицаје баскијског на северу, и арапског на крајњем југу полуострва. Шпански тренутно заузима треће место у свету, после мандаринског, тј. кинеског и енглеског. Користи се као службени језик у двадесет две земље света и убраја у групу од шест службених језика УН. То је званични језик у Шпанији, али и у већини република Јужне Америке (изузев Бразила и Француске Гвајане), у шест република Централне Америке, у Мексику, на Куби, у Доминиканској Републици и Порторику. Присутан је на Балеарским и Канарским Острвима, западној обали Африке, у деловима Марока и Екваторијалној Гвинеји. У Андори, Западној Сахари и на Гибралтару је мањински језик. У Сједињеним Државама широко је распрострањен у Тексасу, Новом Мексику, Аризони, Калифорнији... Подаци су различити и крећу се од четири до пет стотина милиона људи који говоре, разумеју или уче шпански. Уколико се одлучите да научите овај мелодичан језик, можете имати неколико милиона саговорника.

Руски

Руски језик је такође један од шест званичних језика Уједињених нација (функцију званичног језика има у Русији, Белорусији, Казахстану и Киргистану). Осим Русије, користи се у земљама које су раније биле у саставу Совјетског Савеза и међу емигрантима из земаља бившег СССР. Према подацима Кембриџове енциклопедије језика, руски као први или други језик говори више од 455 милиона људи. Према другим изворима, близу 160 милиона људи га сматра матерњим. Припада групи словенских језика и чува ћирилично писмо, те ће вам бити природно близак и уколико га нисте учили у школи. После хладног рата, па затим кризе и распада СССР, Русија обнавља своју моћ, узима активну улогу у политичкој арени, и директно утиче на судбину света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво