Епска фантастика - од древних митова до савремених дела

Велики број читалаца, углавном млађих, са нестрпљењем очекује нове књиге својих омиљених писаца из области епске фантастике. Виле, чаробњаци, хобити, свет магије – учинили су ревносним читаоцима и оне који су ретко посезали за књигом. Бег од стварности, атрактивне екранизације или нешто треће – тек, епска фантастика један је од најчитанијих жанрова данашњице.

Епска фантастика најчешће се сматра потпуно новим жанром, а у ствари, настала је средином 20. века. Одликују је ликови - бића из разних националних митологија, присуство магије, исти оквир приче који подразумева одређени задатак и потрагу за неком реликвијом или другом вредношћу.

Творцем жанра сматра се Џон Р. Р. Толкин због свог капиталног дела, „Господара прстенова" објављеног 1949. године. У најширем смислу, епска фантастика обухвата стваралаштво од древних митова и легенди до савремених дела која имају наведене особине, па се тако корени овог жанра могу пронаћи још у сумерско - вавилонском „Епу о Гилгамешу".

Епска фантастика блиска је научној фантастици и хорору, и поједини научници називају их заједно "спекулативном фикцијом". Међу најпознатије представнике епске фантастике, поред Толкина, спадају: Мајкл Муркок, Џорџ Р. Р. Мартин, Роберт Џордан, Тери Прачет, Нил Гејмен и многи други.

"Све што је непознато - увек је занимљивије!"

У емисији „Читање - дозвољено" питали смо групу средњошколаца због чега је литература о натприродним бићима толико популарна. Ана Дилберовић, ученица трећег разреда гимназије, навела је да разлог лежи у томе што су им „натприродна бића непозната, а све што је непознато увек је занимљивије."

Натприродна бића најчешће су представљена као негативни ликови, лишени моралних норми, „дозвољено им је да раде све што желе", па је, према Анином мишљењу, занимљиво видети како они доживљавају свет. Лазар Поповић, ученик трећег разреда гимназије, истакао је да није свака врста фантастике широко прихваћена међу читаоцима; насупрот изузетно популарном „Господару прстенова" Џона Р. Р. Толкина налази се „Силмарилион" истог аутора, дело које је мање познато, али, према његовом мишљењу, далеко квалитетније.

Андреј Павловић, ученик Руске школе, сматра да популарност епске фантастике и њој сродне литературе лежи у екранизацији дела Tих жанрова и да су младима занимљива „бића која нису од овог света." Игор Пековић, ученик другог разреда гимназије, наводи да „ми не знамо како изгледају натприродна бића" што даје писцу неограничену слободу у обликовању ових ликова, као и могућност да их учини што занимљивијим.

О популарности епске фантастике сведоче и разна удружења обожавалаца појединих писаца и њихових књига широм света, па и код нас.

Епска фантастика и њој сродни жанрови данас се, уз поједине изузетке, налазе на танкој линији која раздваја уметничку и тривијалну књижевност. Време ће им помоћи да у данашњем, жанровски широком литерарном стваралаштву заузму одговарајуће место.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво