Ах, та бечка школа

Још до пре двадесетак година за Беч, вековну престоницу културе, говорило се да је град старих. Сећам се импресија мог брата, који се, као апсолвент историје, са студијског путовања из Беча вратио испуњен оним што је видео у музејима и институцијама културе, али дубоко разочаран ликом града који изумире, готово успаван, успорен, свенуо, без младости.

Ах, та бечка школа Ах, та бечка школа

Било је лепо видети све знаменитости Беча, али у оно доба нико од млађе генерације није богзна како чезнуо за животом у Бечу. Од наших људи, тамо су боравили гастарбајтери, и то они који су педесетих година прошлог века „отишли трбухом за крухом", радећи свакојаке физичке послове не би ли опстали.

Од „оних" до „ових" времена много тога се променило и данас је Беч један од
идеалних градова за живот и образовање младих.

Улице аустријске престонице одишу космополитским духом. Невероватан недостатак тензије, стреса и нервозе на први поглед оставиће вас у чуду. Није то само питање ситуираности и удобног живота, реч је о армији младих људи из свих крајева света који су освојили овај град, и то у најбољем смислу те речи.

Насмејани, занесени својим идејама, савршено се уклапају у „младу, бечку школу". Шта то Беч чини тако изузетним, због чега је мека за велики број младих?

Прецизније, више од једне четвртине укупног становништва града Беча чине млађи од 26 година! Веровали или не, у питању је бечка школа, баш тако! Школовање у Бечу је бар упола јефтиније, а могли бисмо рећи и знатно квалитетније, од оног које се нуди у многим земљама.

Ред величине, просечна школарина на бечким факултетима износи око 380 евра, области студија су широке, од економије, преко ликовних, музичких и других уметности, до ветерине и медицине, а немачки језик није проблематичан јер се нуде разни програми и за накнадно учење.

Пријаве испита се не наплаћују на већини факултета, и не постоје неки додатни трошкови, осим књига и понеких скрипти.

Веома је значајно то што су професори обавезни да буду доступни студентима. На неке факултете можете се уписати и без икаквог знања немачког језика, али такве установе имају организоване, шестомесечне курсеве за неопходни Б2 ниво.

У бечким студентским домовима просек месечне станарине је око 250 евра, али укључујући све режије, чак и коришћење интернета. Студенти из Србије могу да користе и специјалне стипендије у месечном износу од 900 до 1.000 евра.

Да се разумемо, живот није нимало јефтин, али цене нису много више него у Србији, чак је храна јефтинија а понуда изузетна...

Шта то још Беч нуди младим људима? Па, могли бисмо да кажемо скоро све за чим млади жуде, а то су универзалне категорије: богата историја, култура, развијена економија, изузетно висока свест о очувању животне средине и поштовању различитости, занимљив и испуњен ноћни живот.

Веома је битан податак да у градским службама ради преко хиљаду запослених који брину само питањима младих а за ову групу становништва град годишње издваја више од четрдесет
милиона евра!

И, на крају, у Бечу се сви понашају као Бечлије! Да се разумемо, град је пре свега безбедан за живот, правила понашања су строга, сви су дужни да их поштују, а санкције за непослушне углавном су високе новчане казне.

Принцип ред, рад и дисциплина, зачињен слободним временом испуњеним квалитетним садржајима, даје позитивне резултате јер су људи углавном задовољни. А то је најважније, зар не?

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво