Тамо где наука почиње

На научно-популарним предавањима на Хемијском факултету у Београду, ученици су сазнали како се производе патике у којима човек трчи дуже, а умара се мање, због чега је Kвински Милер одбио „гуарану“, како се лече спортске повреде и шта је „Хемијска формула 1“. Хемију на неформалан начин, креативним предавањима приближава пројекат „Тамо где наука почиње“.

Протеклог викенда Хемијски факултет у Београду био је преплављен грајом, креативном енергијом, бојама, занимљивим причама, а све са циљем да се једна наука, хемија, представи средњошколцима и основцима на најлепши и најзанимљивији начин.

-„Било је занимљиво, забавно и поучно. Желимо да дођемо опет!“

-„У школи радимо сличне огледе, али ови које смо видели, оставили су невероватан утисак на мене!"

-„Видели смо и научили доста тога. Размишљамо да упишемо хемију.“ – ово су неки од утисака које су понели ученици, учесници научно-популарне манифестације „Тамо где наука почиње“.

Тема је била везана за хемију и спорт, а посебно се говорило о доприносу који хемија даје савременом спорту. На научно-популарним предавањима ученици су сазнали како се производе патике у којима човек трчи дуже, а умара се мање. Разговарало се и о томе да ли је „океј“ наздравити победи, због чега је Kвински Милер одбио „гуарану“ и како се лече спортске повреде.

 „Деца су била одушевљена предавањем 'Хемијска формула 1', где смо им показали како функционише мотор, а посебно им је био интересантан експеримент како гори нитроцелулоза. Свима се јако допало да и сами буду хемичари, и да самостално синтетишу комплексно једињење“, утисак је Александра Ђорђевића, координатора пројекта „Тамо где наука почиње“.

Неформално образовање у оквиру формалног

„Хемија, као све експерименталне науке, требало би првенствено да се учи кроз експерименте, којих нема довољно у нашој школској пракси. Настава је преоптерећена теоријом, која је за њих апстрактна, самим тим и тешка. Они не виде чему она може да послужи у свакодневном животу. Програми попут овог приближавају науку ученицима, и показују да је хемија заиста свуда око нас", рекла нам је др Јасминка Kоролија, један од предавача, и додала да је „ваншколска настава веома битна за сваку науку, било да је природна или друштвена. Она деци показује повезаност науке и реалног живота. Овог викенда спојили смо, на први поглед, неспојиве дисциплинe хемију и спорт. Студенти и професори Хемијског факултета на оригиналан начин показали су везу међу њима“.

Студенти хемије и њихове колеге из групе „Отворене лабораторије“ показали су како се изолује кофеин и како аспирин делује на организам, а ученици су могли да ураде допинг тест и сазнају које то супстанце из свакодневног живота спадају у категорију недозвољених за спортисте. Све у свему, занимљив програм у којем је хемија представљена на најлепши начин пред око четири хиљаде средњошколаца и основаца из Београда и других градова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво