Изазови и убрзања складиштења података

Недавно је учињен велики корак у развоју складиштења дигиталних података када су научници британског Универзитета у Саутемптону, коришћењем нанотехнологија од стакла, направили диск који записе у терабајтима може да чува милијардама година. Подаци су се, током развоја историје комуникације људи, чували на разним врстама „меморија”.

Изазови и убрзања складиштења података Изазови и убрзања складиштења података

Историја складиштења података је пуна изазова, успона и падова, а онда и откривања слабих тачака новооткривених медија.

Складиштење података, са чијим смо све већим бројем свакодневно суочени, својеврсни је изазов и садашњости и будућности.

Природа се сама побринула за депоновање информација, рецимо у слојевима Земљине коре или у ДНК ланцима. Наше је да учимо да их читамо. Човек је пак са своје стране, са меморисањем кренуо од записа у камену, папируса, хартије...

Од бушених картица до нанозаписа на стаклу

Пре 200-300 година био је развијен систем чувања података на бушеним картицама, које су касније коришћене и код рачунара, док се већи заокрет у технологији десио са развојем магнетног записа шездесетих година прошлог века.

Професор др Славко Покорни са Високе струковне школе за информационе технологије подсећа и на негативне особине таквог чувања информација. „Проблем код магнетног записа је у томе да, ако се нађе у неком магнетном пољу, запис може да се поремети или уништи“.

Након дискета, следе оптички медији и УСБ конектори. Посебно су актуелне „ клауд меморије“ које омогућавају приступ бази података захваљујући мрежи са било које тачке на планети. Ипак, ту се поставља проблем безбедности и приватности, па се много тога заснива на поверењу у провајдера.

Трајност „читача“ података 

Оптички медији су дуго најављивани као трајни, али и ту се испоставило да ствари не стоје баш идеално. „Када се појавио први ЦД, најављивано је да је његова трајност 40 година. Када се десет година касније појавио ДВД, рекли су да је трајност 100 година. Међутим, испоставило се да то није тако. Ту се запис оставља механички, у облику удубљења, помоћу ласера на танком алуминијумском слоју који је у пластици. Ипак, током времена, долази до неке оксидације која утиче на трајност записа на таквом диску“, објашњава доктор Покорни.

Када је реч о трајности, треба имати у виду и рок трајања читача, јер, ако желимо да се подсетимо догађаја са матуре рецимо, видео-касета сигурно не вреди без исправног плејера. Погледајте старе фотографије својих старијих чланова породице – неке су можда старе скоро један век. Просечни хард диск, за сада, ту трајност не може да постигне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво