Који су изазoви исељавања

Пресељење у другу државу искусили су многи. Одлука је тешка, а треба је донети у зависности од типа личности, зрелости и мотива. У свим случајевима, адаптација носи бројне тешкоће, али психотерапеути имају савете.

Који су изазoви исељавања Који су изазoви исељавања

Подаци о броју исељених из Србије су непоуздани, па број наших људи у иностранству варира између 4.5 милиона и 11.5 милиона, од којих је најмање 500.000 младих стручњака. Одлуку о исељавању је тешко донети, а пресељење носи одређене изазове у прилагођавању. Стручњаци кажу да је кључно преиспитати своју мотивацију, а да она може бити рационална или ирационална.

Зашто отићи, зашто остати

Рационалан мотив за човека је немогућност да нађе посао у струци, да заради довољно новца или оствари своје амбиције, што може довести до фрустрације. Тада човек може да помисли да за њега у његовој држави нема места и донесе одлуку о исељавању.

С друге стране, ирационални мотив односи се на ситуације у којима је човек вођен инфантичним размишљањем да је „туђе слађе“. То су случајеви у којима човек, без аргумената, сматра да ће му у сваком случају у иностранству бити боље, не сагледава рационално своје одлуке и ризике које носи одлука о исељавању. Такве импулсивне и инфантилне одлуке могу на крају продуковати разочарење.

План за пресељење

„Било би добро сам са собом проценити да ли је особа неко ко ће одговорити на ове изазове успешно, или ће се сломити, брзо вратити, неће моћи да издржи носталгију и неке нове културолошке моменте“, објашњава психијатар и психотерапеут др Игор Радосављевић са Клиникe за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

Такође, Радосављевић наводи и да је важно да ли ће неко поћи са породицом, да ли га тамо чека много пријатеља и што је важан фактор – да ли зна језик. Људи увек пролазе кроз психолошко прилагођавање које носи мањи или већи ниво стреса.

„Један од трикова је орочавање, јер ништа није заувек, нама се само тако чини. Важно је покушати рећи себи – три месеца ћу се мучити, ја то могу, од мучења нећу умрети, само ће ми бити тешко, а то је за људе“, објашњава др Радосављевић.

Уколико је човек и након тог зацртаног периода једнако неприлагођен, требало би да преиспита своје мотиве с почетка – да ли су били довољно утемељени. „Дешава се да човек размишља – или да је боље и наставља да гази једним рационалним путем, или ће се вратити кући, а ни то није катастрофа“, закључује др Радосављевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво