Обновите своју енергију

Да ли сте често уморни чак и после окрепљујућег сна? Да ли сте раздражљиви, толико да вас нервира сваки захтев и натурање? Да ли постоје ствари које бисте морали да урадите, а упорно их избегавате? Да ли имате осећај да је ваш живот постао пуко отаљавање, притисак на самога себе да нешто завршите иако ваше срце не учествује у томе?

Обновите своју енергију Обновите своју енергију

Листа може да се настави унедоглед. Када сте последњи пут урадили нешто што изискује напор, али би вам истовременео пружило истинско уживање? Волели бисте да попијете кафу са старим пријатељима, али вас мрзи да се договарате и усклађујете термине. Пријала би вам вода и пливање у базену, али ко ће сада да тражи купаћи костим, папуче за плажу и пакује фен за косу?

Ако је прошло више од недељу дана да сте себи ускратили неко мало задовољство, а одговори на претходна питања су потврдни, онда патите од емоционалног замора, тј. недостатка емоционалне енергије. Добра вест је да се свако може побринути за обнову своје емоционалне енергије.

Енергија = физичка енергија + емоционална енергија

„Ако не водите рачуна о својој емоционалној енергији, значи да не водите рачуна о свом животу“, тврди Мира Киршенбаум, психотерапеут, истражитељ и директор клинике Честнат хил института у Бостону. После истраживања са ендокринолозима, нутриционистима, специјалистима спортске медицине,   са онима који се директно баве енергијом, Киршенбаумова је дошла до закључка да човекова целокупна енергија зависи од физичке и емоционалне енергије.

Физичка енергија доприноси само 30 одсто у укупном уделу, а емоционална чак 70 одсто. Здрава исхрана, витамини, вежбање, веома су важни за физичку енергију. У екстремним, кризним, животно опасним ситуацијама, као лидери испливавају појединци који нису најснажнији, нити у најбољој физичкој кондицији.

Они истрајавају и у најтежим случајевима јер поседују емоционалну енергију. Емоционална енергија нам притиче у помоћ онда када тело досегне своје лимите. Без те врсте енергије људски дух не би опстао.

Двадесет и пет тајних залиха енергије

Сви познајемо појединце који као да су открили тајно складиште енергије. Разлика између људи који добијају од живота оно што желе и што им треба, и оних којима то не полази за руком, јесте у енергији.

Енергија нам дозвољава да будемо оно што јесмо. Она животу даје сласт и оштрину, тврди Мира Киршенбаум у књизи Фактор емоционалне енергије која је на српском језику објављена у издању „Белетре“.

Физичка енергија је у најбољим околностима ограничена, емоционална је потенцијално неограничена. Киршенбаумова наводи 25 појачивача емоционалне енергије који су, у свакоме тренутку, доступни свакоме од нас.

Ево неколико њих.

Реците збогом туђим очекивањима

Престаните да живите живот у складу са туђим очекивањима. Ако очекивања других одређују како ћете живети, онда ти други, а не ви, извлаче емоционално задовољство из вашег труда. Сами сте подигли зидине затвора, али је кључ код вас.

Реците сами себи: „Јасно ми је шта ова особа очекује од мене. Можда је то добро за њу, али није за мене. Морам да се постарам да ми испуњавање сопствених очекивања буде на првом месту“.

Тражите га, пронађите, измислите: Смисао

Како године пролазе, у нашим животима има све више цинизма и опрезности, а мање страсти и талента за добру забаву. Преплављују нас учмалост и празнина, несташица смисла. Без смисла, нема стварне награде за оно што радимо.

Али, и за смисао морамо сами да се побринемо. Поставите себи питање: „Шта бих могао сада да урадим што би мом животу дало више смисла?“ и одмах урадите нешто у вези са тим.

То до чега нам је стало, плус мрежа поступака, ма колико деловали безначајно и ситно, помоћи ће да пронађемо смисао и обновимо емоционалну енергију. Сврха је нешто што нико не може да нам узме, сматра Киршенбаумова.

Пошаљите дођавола особу Н. Н.

Да ли се после сусрета са неком особом у вашем животу, осећате горе него пре? Да ли вас критикује? Стално долази са новим и новим захтевима? Узима више него што даје? Повређује вас? Идентификујте ту особу и сместа ослабите везе с њом. Ако јој дозволите да вас исцрпљује, неће остати ништа од вас за оне до којих вам је стало.

Киршенбаумова саветује да замислите да сте с таквом особом везани невидљивим ужетом. Олабавите у мислима то уже тек толико да можете да узмакнете један корак. Изађите раније са састанка. Не поверавајте се особи која вас емоционално исцрпљује и не слушајте њену интимну причу.

Ускоро ћете се осећати слободно и тако добро као да сте из свог стана избацили неки веома ружан комад намештаја.

Једном месечно урадите нешто сасвим ново

У колотечини сте, заробљени рутином, презаузети. Па ипак, потребно је тако мало труда да унесемо нешто ново у сопствени живот. Киршенбаумова сматра да је изузетно важно за здравље пробати нешто ново или унети неку малу новину.

Обујте удобне ципеле и вратите се с посла пешице, неким другим путем. Научите, преко интернета, плесне кораке за неку игру коју не знате. Испробајте нови рецепт.

Када се она потроши, од емоционалне енергије често зависи наш опстанак, живот и пуноћа којом живимо или не живимо.

И на крају: вашу емоционалну енергију није брига колико сте успешни у стварном животу, како вам и да ли вам напредује каријера и где сте на друштвеној лествици. Вашу емоционалну енергију занима искључиво колико сте успели да останете своји. А од ње зависи ваше здравље, срећа, па и изглед. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво