Читај ми!

Квантна музика: Да ли је могуће свирати атомима?

Др Драган Новковић, један од учесника европског пројекта „Квантна музика“, говори о креирању новог музичког и научног жанра који ће направити праву револуцију у свету уметности и нових технологија.

Квантна музика је пројекат настао са идејом повезивања квантне физике и музике, кроз различита истраживања утемељена на принципима науке и уметности. Резултати бројних експеримената нуде нова сазнања из ових области, али и другачије поимање физичке реалности и света који нас окружује.

Музика какву данас познајемо заснована је на принципима класичне физике, односно акустике. Међутим, научници тврде да ћемо ако са правила класичне, пређемо на она која важе у свету квантне физике, добити потпуно нов музичко-научни жанр. На питање да ли је и на који начин могуће свирати атомима, др Драган Новковић из Центра за нову уметност одговара:

„Иако су музика и квантна физика наизглед два потпуно неспојива света, заиста је могуће свирати атомима. Испостваља се да постоји додирна тачка - експеримент у квантној физици, у којем се приликом третирања квантних честица испољавају акустички феномени. Тај део квантне физике се назива квантна акустика. Експеримент о којем говорим односи се на нешто што се зове Бозе-Ајнштајнов кондензат. Врло је интересантна та прича да је заиста могуће помоћу модулације ласера, добијати одговор од скупине атома у смислу механичких вибрација у гасу, односно звучних таласа. Ми још не знамо шта се то чује, али ћемо у току ове године сазнати шта би те неке мале 'квантне уши' чуле у експерименту који има везе искључиво са квантном физиком“.

У оквиру пројекта „Квантна музика“, чији је координатор Музиколошки институт САНУ учетвују бројне институције међу којима је и Универзитет у Оксфорду. Веома значајну улогу има београдски клавирски ЛП дуо. Др Новковић каже да ће они ове године одсвирати прве квантне ноте и то на инстументима које до сада нисмо видели.

„Научници из Оксфорда тренутно за њих пројектују наменски инструмент који ће донети у Београд. На нивоу прототипа на њему ће бити рађени први експерименти. Звук који буде производио биће занован на алгоритмима, једначинама, формулама и правилима квантне физике. Тај инстумент, предвиђен за клависки дуо, подразумеваће истовремено свирање на две клавијатуре, које ће контролисати један инструмент. Оно што се буде чуло зависиће не само од тога шта се тренутно свира, већ и на који начин", објаснио је др Новковић.

Према његовим речима, пројекат „Квантна музика“ тежи да допринесе потпуно новом начину схватања, разумевања и перципирања музике и квантне физике, а уметници широм Европе баве се не само истраживањем, већ и продукцијом, едукацијом и остваривањем везе са публиком кроз различите активности. Новковић тврди да би зато овај пројекат требало да има ширу примену.

„То није пројекат експерименталног типа. Он има амбиције да постане врло популаран. У Београду ће 2018. године бити одржана Међународна музиколошка конференција посвећена квантној музици где ћемо сублимирати резултате нашег рада и концертних изођења која су планирана за 2017. годину. Тако да заиста верујем да ћемо у блиској будућности и те како уживати у квантним мелодијама“, закључио је др Новковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво