Читај ми!

Решење за разне проблеме – комбинација људске и компјутерске интелигенције

Упркос томе што је човек и даље супериоран над машином у многим случајевима, уз помоћ компјутера, људске когнитивне способности могу формирати посебну комбинацију мултидимензионалне мреже са незамисливим дометом успешног решавања различитих проблема. Истраживачи Универзитета Корнел, дошли су до идеје о визији новог начина рачунања који превазилази границе традиционалних система.

Комбинација људске и компјутерске интелигенције је можда управо оно што ће нам помоћи у решавању великих светских проблема као што су климатске проблеме и геополитички конфликти, сматрају истраживачи Рачунског Института при Универзитету Корнел.

Ови стручњаци дошли су до идеје о визији новог начина рачунања који превазилази границе традиционалних система и хвата се укоштац са тешким проблемима који су донедавно сматрани нерешивим.

И даље је човек супериоран над машином у многим случајевима као што су, на пример, уочавање понављајућих матрица или креативна апстракција. Уз помоћ компјутера, те људске когнитивне способности могу формирати ефектну комбинацију мултидимензионалне мреже са незамисливим дометом успешног решавања проблема.

Систем микрозадатака и интерактивни систем

Већина досадашњих рачунарских система се ослања на слање микрозадатака, који су изражени у бајтовима, бројним појединцима да би се потом резултати до којих они дођу сумирали. На пример, 165.000 волонтера умрежених у тзв. Ај вајер (Еyе Wirе) анализирали су на хиљаде слика онлајн како би се направила најкомплетнија мапа људских ретиналних неурона. Такав приступ, који подразумева бројне микрозадатке неодржив је при сусрету са тешким изазовима данашњице.

Неопходан је радикално иновиран приступ какав подразумева интерактивне системе динамског карактера који су у сталном процесу промена, а чија решења укључују и све могуће непредвидиве последице. Један од примера је могућа корупција која може настати у систему прикупљања финансијске помоћи неопходне приликом природних катастрофа.

Конструкција флексибилног система у реалном времену

Нове рачунске технике подразумевају приступ масовном инпуту који се одвија у реалном времену. Компјутер анализира сваки појединачни допринос решењу и шаље даље на анализу вишег нивоа. На тај начин се гради конструкција флексибилног окружења у којем се одвија сарадња усмерена ка највећим изазовима. Стручњаци Универзитета Корнел су 2012. године започели реализацију те идеје у оквиру неколико рачунарских пројеката.

Тема је глобална конзервација која се одвија постепено, део по део. У ту сврху је лансиран YаrdMap.

„Уз помоћ ширења искуства и опсервацијских пракси на друштвеним мрежама, људи усмеравају индивидуалне потенцијале ка глобалном концепту конзервације у животном и радном окружењу“, објаснио је један од истраживача из лабораторије Универзитета.

YаrdМаp дозвољава учесницима интеракцију, али и доградњу туђих идеја и узајамност. Овај пројекат је веома важан модел и база друштвено умрежених система и као такав може донети видљиве и мерљиве промене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво