У изазивачу маларије крије се лек за канцер?

Протеин који се налази у паразиту који изазива маларију, могао би бити лек за канцер. Научници Института за медицинска истраживања у Ванкуверу, у сарадњи са истраживачима Универзитета у Копенхагену, у изазивачу опасног обољења виде потенцијал за лечење малигних тумора.

Испитујући због чега су медицински налази трудница често суспектни на маларију, научници Универзитета у Ванкуверу, случајно су дошли до другог, веома важног открића.

Открили су да одређени протеин, присутан у паразиту који изазива маларију, можда може бити лек за канцер. Изазивач опасног обољења се показао и као потенцијал за лечење малигних тумора.

Научници Института за медицинска истраживања у Ванкуверу, у сарадњи са истраживачима Универзитета у Копенхагену, издвојили су протеин из маларије, уз чију помоћ је заустављен раст различитих врста тумора код лабораторијских мишева.

Једно откриће је водило ка следећим, а све је почело приликом рада с трудницама, када је уочено да паразит који преносе комарци, лучи протеин склон везивању са одређеним типом молекула шећера у плаценти.

Тај исти молекул шећера је присутан код многих врста рака. Постоји један важан детаљ а то је заједнички именитељ за ткиво канцера и плаценту. Оба расту веома брзо на уштрб осталих околних ткива која бивају потиснута.

Шећер као мета терапије

Истраживачи су се сложили да управо молекул шећера треба третирати као мету приликом примене антиканцерогене терапије. Управо је протеин означен као ВАР2ЦСА база за производњу одговарајућег лека за малигне туморе.

Експеримент са новим леком је изведен на стотинама нормалних и исто толико малигно измењених ћелија. Резултат је био импресиван јер је лек циљано уништио више од 95 одсто канцерогених ћелија. Лек је најпре примењен на лабораторијским животињама а потом за третман три различита типа тумора код људи.

Кад је реч о Нон-Хоџкин лимфому, тумори третирани код мишева су се смањили на четвртину своје величине у односу на контролну нетретирану групу. Тумори простате су се сасвим повукли код два од шест третираних мишева у року од месец дана по почетку примене терапије. Код пет од шест мишева којима је давана терапија, метастазе рака дојке су потпуно излечене и није било пропратних негативних ефеката који би били приписани тој терапији.

Пол Соренсен, професор патологије и лабораторијске медицине на Универзитету у Ванкуверу, сматра да терапијско циљање молекула шећера и код деце и код одраслих пацијената представља прави пут ка излечењу канцера. Необично у свему јесте то што се уз помоћ једне опасне болести дошло на траг леку против друге тешке и смртоносне болести.

Две велике фармацеутске компаније, једна у Ванкуверу и друга у Копенхагену, раде удружено на производњи лека за клиничке пробе код оболелих људи. Период тестирања новог лека ће трајати наредне три до четири године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво