Ховеркрафт нове генерације

Возило које се креће на ваздушном јастуку, а пролази тамо где не могу ни брод ни аутомобил – то чудо од возила је ховеркрафт. Ово оригинално превозно средство је знатно унапређено тако да је њиме сада лакше управљати.

Већ 50 година ховеркрафт има улогу вишенаменског возила које, захваљујући томе што се креће по ваздушном јастуку, може да се креће изнад тла и изнад површине воде, пролазећи тамо где не могу да прођу ни чамци ни возила на четири точка.

Неколико нових решења је омогућило да се овом сложеном машином лакше управља. Једно од најважнијих је на систему површинске контроле. Конструисани су закрилци који смањују тенденцију ховеркрафта да се нагиње у кривнинама. 

Због својих јединствених технолошких карактеристика, овако унапређено возило може лакше да се користи у ванредним ситуацијама, у поплавама, на пример. Или код изливања нафтних мрља. Да би ово возило било употребљиво, неопходан је добар тренинг. За маневрисање на води, потребна је велика вештина.

Идеја о стварању нове генерације ховеркрафта се родила је у Лигурнији, регији у Италији. Овде су поморски инжењери и други стручњаци радили на иновацијама и унапређењу оригиналног дизајна. Иновације су део програма Европског истраживачког пројекта. 

Марко Мастрангели, вођa пројекта, имао је добра искуства са ховеркрафтом. Суочио се и са његовим манамa. „Пре 27 година, купио сам компанију која је имала два мала ховеркрафта произведена у САД. Тада сам схватио колике су њихове могућности за рад у лагуни, али они су били сувише мали. Покретао их је двотактни мотор“, истакао је Мастрангели.

Нови модел ховеркрафта добиће обалска стража у бази у Венецији и неколико база дуж реке По. Са тих локација могуће је реаговати за случај опасности на територијама тридесетак општина. Планира се и формирање тимова са специјалном опремом који ће бити опремљени за акције спасавања. Такође, ховеркрафти ће бити спаковани у контејнере на ротердамском аеродрому, спремним за покрет у сваком тренутку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво