Орхидеја, краљица обмане

Мала чуда природе налазе се на сваком кораку. Онај ко уме да гледа, осећа и мисли, много тога може научити. Зато не би требало да нас изненади што је прва велика студија Чарлса Дарвина била о фасцинантном полном животу орхидеја. Наиме, прво дело које је Дарвин завршио, пре „Порекла врста”, било је „Различите довитљивости које орхидеје користе да би их инсекти опрашили”.

Орхидеја, краљица обмане Орхидеја, краљица обмане

Замислите колико би тек контроверзи ово дело изазвало да је којим случајем прво објављено? Елем, оно што је привукло Дарвинову пажњу јесу карактеристике цвета орхидеје као пример савршеног прилагођавања. Ове биљке имају способност да направе хиљаду „лица“, да глуме оно што нису, лажно се представе и изведу невероватне имитације, а све у циљу продужетка врсте илити репродукције. Због свега тога за орхидеје можемо слободно рећи да су краљице обмане!

Данас је познато између 22.000 и 26.000 врста орхидеје, мада ће научници који истражују ову биљку тај број подићи на незваничних тридесетак хиљада, што је два пута више од броја врста птица или четири пута више од броја врста сисара. Током отприлике 80 милиона година еволуције, успеле су да настане шест континената и готово свако станиште на планети, од пустиња до тропских шума, од планина до дневних соба и ресторана. 

Оно што и данас истински фасцинира свакога ко се заинтересује за орхидеје, јесте начин на који су успеле да се у толиком броју разможавају и да се настане по целом свету. Заиста није једноставно практиковати размножавање када сте дубоко укорењени на једном месту попут биљака. Шта урадити у таквој ситуацији? Неке од стратегија су усавршавање боја, мириса, изгледа и биохемије са „вишим“ бићима као што су инсекти и животиње, у циљу продужетка врсте.

Тако орхидеја из рода дракула привлачи мушице производећи непријатне мирисе попут мириса буђи, урина или трулог меса. Неке подражавају изглед склоништа имитирајући рупе за скривање, има и оних које у потпуности прекопирају изглед цветница богатих нектаром, али ипак је убедљиво најинтересантнија она обмана у којој се, веровали или не, имитира могућност секса! 

Овој техници опстанка прибегла је орхидеја пчелица, названа још и орхидејом проститутком. Ова лукавица заводи мужјаке пчела тако што подражава изглед и мирис праве пчеле - и то није све... Ову мајсторију, невероватна орхидеја довела је до савршенства имитирајући мекане, паперјасте длачице које су готово исте на додир као код правих пчела. Усплахирени мужјак, спреман на реализацију љубавног заноса, потпуно у трансу „напада и напада“ краљицу обмане, дубоко уверен да је реч о прекрасној припадници супротног пола.

Кад схвати да од тог посла вајде нема, збуњен, бесан и фрустриран, одлази даље и не приметивши да је на својим ножицама и меком телу понео на стотине хиљада честица поленског праха - a некада један плод може имати око три милиона семенки. За орхидеју пчелицу мисија је завршена, она је стопроцентно обезбедила своју репродукцију, а сироти мужјак послужо је сврси.

Своје чаробне моћи орхидеје су опробале и на људима и то још у викторијанско доба када је опчињеност овим цветом скоро па водила у лудило названо орхиделиријум. Од давнина се веровало да орхидеје имају својство афродизијака и данас се једна врста ове биљке користи, као салеп, за лечење разних проблема гастроинтестиналног тракта.

Логично је што је овако леп цвет заузео своје место и у козметологији и у антиејџинг медицини, а индустрија парфема увелико користи мирисну ноту орхидеје у скоро 90 одсто својих производа. Најновија истраживања показују да је ова биљка изузетно богата витаминима и антиоксидансима, те њена употреба у фармацији из дана у дан постаје све комплекснија.

Оно што је изнад свега прославило орхидеју јесте елеганција и несвакидашња лепота због које се сваке године њихов број умножава фабрикованим, хибридним врстама. Човек је готово до савршенства усавршио ову методу и скоро је немогуће предвитети колико ће још хибридних врста ове биљке настати у лабораторијама широм света.

Потпуно је извесно да су орхидеје добиле и ову битку са људима јер је њихова будућност загарантована. Можемо само да им се дивимо и „препишемо“ понеки рецепт за успех, јер оне опстају упркос свему, превазилазе препреке, мењају облике, мењају себе, освајају нове територије и умножавају армију оних који их једноставно обожавају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво