Српски научници трагају за деветом планетом

Да ли у Сунчевом систему постоји још једна планета, десет пута већа од Земље и од Сунца удаљена четири пута више него Плутон, светска астрономска заједница покушаће да сазна новим "The Large Synoptic Survey" телескопом (ЛССТ) чија изградња увелико траје у Чилеу и који би требало да почне с радом 2019. године.

Важан „шраф“ у пројекту америчке астрономије, вредном 1,2 милијарде долара, и у који је укључено више од стотину астронома, физичара и инжењера широм света, чине и српски научници и студенти.

Како је за Танјуг објаснила Драгана Илић, доцент на катедри за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду, пројекат ЛССТ подразумева изградњу великог телескопа, пречника огледала 8,4 метра, који ће два пута недељно давати цео преглед неба јужне земљине полулопте.

Телескоп, веома широг пречника видног поља од 3,5 степена, имаће дигиталну камеру ЦЦД сензора од 3,2 гигапиксела, и добијаће веома оштру слику преко иновативног система од три огледала.

ЛССТ се налази на висини од 2,682 метра, на врху Ел Пењон, на северу Чилеа.

Како наводи Илић, стручњаци из Србије укључени су у пројекат од 2010. године, и на њему, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, између осталих раде научни саветници из Астрономске опсерваторије у Београду Дарко Јевремовић и Лука Поповић, као и студенти Математичког факултета и Факултета организационих наука Универзитета у Београду.

„Њихов удео у пројекту равноправан је са осталим члановима пројекта. Специфичан је зато што ми радимо на важном делу, симулатору који ће генерисати и дистрибуирати узбуне. То значи да ће свака промена у сјају или положају неког тела које телескоп детектује током рада проћи кроз део програмског кода који су написали наши стручњаци, и тако обавестити научну заједницу“, рекла је Илић.

Према њеним речима уколико би ЛССТ телескоп успео да детектује потенцијалну планету „Девет“ вест о томе ће проћи кроз део пројекта који су радили наши стручњаци.

„За сада не знамо да ли она стварно постоји, јер је толико далеко да не можемо да је тако лако пронађемо. О њеном могућем постојању говори гравитациони утицај који она има на остала мала тела која се налазе у том Којперовом појасу“, објашњава Илић.

Она је додала и да тренутно постојећи телескопи још нису успели да виде девету планету.

„На северној полулопти постоји сличан телескоп који ради преглед неба као што ће радити ЛССТ, међутим он није ни на шта слично набасао, тако да се претпоставља да ће ЛССТ у првој години свог рада, уколико постоји таква планета, успети да је детектује. И у томе ће помоћи управо део посла који раде научници из Србије“, закључила је Илић.

Иначем, откриће нове планете и пре него што се она угледа није новина за астрономе. Примера ради, осма планета Сунчевог система, Нептун, откривена је 1781. године тако што су француски математичар и астроном Ирбен Леверије и британски Џон К. Адамс уочили да се седма планета сунчевог система, Уран, креће неправилно под утицајем гравитације неког другог тела.

Илић је најавила и велики међународни догађај овог јуна у Београду, међународну конференцију "LSST@Europe2", која ће угостити најбоље светске стручњаке из астрономије.

Према њеним речима те недеље у Београду ће боравити сви водећи научници који раде на новом телескопу, као и челници пројекта, попут првог човека пројекта Стива Кана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво