Одговори лекара, 20. мај 2015.

Ваше дилеме и недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије и Клинике „Др Лаза Лазаревић. Мислимо и на здравље малишана, па нам се ускоро придружују и лекари Института за мајку и дете. Пишите нам.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Који су симптоми Лајмске болести, мислим да ме је ујео заражени крпељ? (П. Т)

Одговор: Симптоми болести почињу недељу до месец дана по убоду крпеља. Први знак је црвенило око места убода (Erythema migrans или у народу бивоље око), које се може ширити и формирати прстенасто црвенило веће од пет сантиметара око места убода. Ова промена на кожи праћена је појавом симптома сличним грипу (главобоља, грозница, малаксалост, болови у зглобовима), који трају неколико недеља уколико особа није под терапијом.

Много озбиљније компликације, као што су неуролошке, проблеми са зглобовима (отицање, болови), ређе кардиолошке, могу се некада јавити недељама или месецима након убода крпеља, ако се не спроводи лечење. Ипак, саветујемо да одете код лекара и проверите да ли је крпељ заражен.

Питање: Недавно сам гледао на телевизији да је физичка активност добра за здравље и иначе су ми је лекари саветовали (имам срчане тегобе). Али колико да вежбам, ја не могу да трчим и да вежбам у теретани? (М. М)

Одговор: Светска здравствена организација препоручује одраслима да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно. Од узраста, пола, здравственог стања, временских прилика, зависиће и избор активности. Ми саветујемо: шетњу, вожњу бицикла, пливање, трчање, вежбе. Међутим, за Вас би било најбоље да почнете са шетњама. Почните са краћим релацијама, а онда повећавајте километражу. Такође и темпо прилагодите себи.

Питање: Имала сам синоћ јако лупање срца и осећај као да хоће да искочи. Попила сам шећер и воду и престало је. Шта ми се десило? (И. П)

Одговор: Сметње у пределу срца не потичу увек од обољења срца. Описане тегобе могу да буду различитог узрока. Један од њих су и валунзи и напади анксиозности. Валунзи су врло непријатни и периодични симптоми климакса. Описују се као тренутан период презнојавања и лупања срца, праћен црвенилом лица, врата и груди и узнемиреношћу, која настаје под утицајем наглог скока адреналина. Трају неколико минута и могу се јавити неколико десетина пута у току дана.

Напади анксиозности се јављају као одговор на потенцијалну непријатност, понашање или ако је већ у њој (реакција бежања). Најбоље би било да се јавите свом изабраном лекару да бисте урадили посебне анализе и прегледе (лабораторију, хормоне штитне жлезде, ЕКГ) и након прегледа проценили шта даље. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво